orzeczenie KRUS, ZUS a COVID - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 08 lis 2020, 19:58

Witajcie, mam takie pytanie jaki jest warunek przedłużenia zasiłku pielęgnacyjnego w przypadku orzeczenia z ZUSU, bo nie wiem czy czegos nie pokręciłam. Pan miał do konca lipca, przedłużyłam mu a on przyniósł nowe orzeczenie z 10 października. nie wiem kiedy zlożył wniosek o to orzeczenie a tak sie zastanawiam czy to nie ma znaczenia i na ile wogóle można przedłużyc w przypadku takich orzeczeń , tak z polskiego na nasze
Kasiagrodz111
Stażysta
Od: 19 lut 2020, 14:52
Zajmuję się: św, kdr

Napisano: 09 lis 2020, 10:43

Warunkiem przedłużenia jest złożenie wniosku do ZUS/
KRUS o ustalenie prawa do świadczeń pobieranych i tym samym o wydanie nowego orzeczenia. jeśli złożył w terminie (Tj do końca trwania starego orzeczenia) to przedłużasz mu na 3 miesiące nie dłużej niż do wydania nowego orzeczenia
jagoda2
Referent
Od: 08 sty 2015, 13:48
Zajmuję się:

Napisano: 24 lis 2020, 19:06

Warunkiem przedłużenia jest złożenie wniosku do ZUS/
KRUS o ustalenie prawa do świadczeń pobieranych i tym samym o wydanie nowego orzeczenia. jeśli złożył w terminie (Tj do końca trwania starego orzeczenia) to przedłużasz mu na 3 miesiące nie dłużej niż do wydania nowego orzeczenia
W art. 15zc ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych z przyczyn związanych z przeciwdziałaniem COVID-19

jest tylko napisane, że orzeczenie[]zachowuje ważność przez okres kolejnych 3 miesięcy od dnia upływu terminu jego ważności, w przypadku złożenia wniosku o ustalenie uprawnień do świadczenia na dalszy okres przed upływem terminu ważności tego orzeczenia.

Ja bym przedłużała ZP o 3 miesiące, bez względu na to czy w trakcie trwania tych 3 miesięcy doniósłby nowe orzeczenie np. niekorzystne dla niego.
Czy ktoś się ze mną zgodzi?
root
Referent
Od: 12 sty 2017, 11:59
Zajmuję się: ŚW/FA/500+

Napisano: 25 lis 2020, 11:40

ja właśnie przypadkowo tak przedłużyłam a teraz jestem w strachu, bo jednak jest ten warunek. ale facet przyniósł nowe orzeczenie i się to zamknęło w trzech miesiącach tylko nie mam potwierdzenia kiedy złożył wniosek ale już tak zostawie
Kasiagrodz111
Stażysta
Od: 19 lut 2020, 14:52
Zajmuję się: św, kdr

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x