Orzeczenie o niepełnosprawności - od kiedy pomoc?
Orzeczenie o niepełnosprawności - od kiedy pomoc?
Witam. Potrzebuję pomocy w kwestii przyznania dodatku rodzinie zastępczej na dziecko niepełnosprawne (art. 81 ust. 1 ustawy). Orzeczenie o niepełnosprawności mam z 21 maja (na wniosek rodziny z 29.02.2012). Rodzina orzeczenie dopiero otrzymała i złożyła w PCPR 6 lipca (bez wniosku o dodatek). Więc przyznam dodatek nie na wniosek ale z urzędu, tylko od kiedy???? Pomocy!!!!
Re: Orzeczenie o niepełnosprawności - od kiedy pomoc?
Dzięki Dora. Pewnie tak będzie najbezpieczniej. Dzieki.
Ps. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to będę wdzięczna.
Ps. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to będę wdzięczna.
Ja bym przyznała od czasu złożenia wniosku, bo obecnie dodatki są na wniosek patrz art 88. Trzeba było przypilnować jak składali orzeczenie, żeby Ci napisali wniosek. Moim zdaniem tutaj potrzebny jest wniosek rodziny, bez tego nie wypłacasz dodatku.
Kurcze, nie było mnie na miejscu jak składali orzeczenie. Ale to żaden problem ściągnąć napisać protokół z wniosku złożonego ustnie i go podpiszą. Jednak moja pani kierownik twierdzi, że owszem na wniosek, ale dodatek przyznaje się na dziecko legitymujące się orzeczeniem a to dziecko legitymuje się tym orzeczeniem od dnia 21 maja, czyli od dnia kiedy była komisja d/s orzekania.
Już nic nie wiem
Już nic nie wiem

ja tez wypłaciłam bym od daty złozenia wniosku przez rodzinę.tylko pojawia się kwestia czy od m-ca w którym złozony jest wniosek czy od dnia złożenia stosownego wniosku.
pewnie, ze na wniosek, ale gdzie w ustawie jest napisane, ze świadczenie od miesiąca złozenia wniosku? ja jestem za 21 maja
Oprócz Orzeczenie o niepełnosprawności - od kiedy pomoc? - Stare tematy przeczytaj również:
Witam. Pytanie w sprawie aktywny samorząd
TYLDA PFRON
zwrot kosztów za pobyt dziecka w rodzinie zastępczej
PIT 8 c w pieczy
jednorazowe świadczenia dla rodzin zastępczych
odsetki od świadczen nienależnych
koordynator - zakres czynności
Pomoc na kontynuowanie nauki-po studiach II stopnia
książki do szkoły
aktywny samorzad
ADOPCJA-Karta dziecka- Zgłaszanie do Ośrodów Adopcyjnych dzieci z rodzin zastępczych
zaświadczenie kwalifikacyjne
Wniosek o koordynatora
umieszczanie dzieci po godzinach
nb
nb