Osnowa do przedłużenia ZP z 6bb - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 30 paź 2024, 11:19

Ma ktoś? Da ktoś?
Takie cuś czy co zmienić?

zmienić decyzję xxxx z dnia vvvvv o przyznaniu prawa do zasiłku pielęgnacyjnego na rzecz: DDDD, w części dotyczącej okresu przyznanego zasiłku pielęgnacyjnego w ten sposób, że: prawo do zasiłku pielęgnacyjnego ustala się do dnia wydania kolejnego ostatecznego orzeczenia, nie dłużej jednak niż do ostatniego dnia szóstego miesiąca następującego po dacie określającej dotychczasową ważność tj. do dnia 2025-03-31.
Bazyl
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 11:08
Zajmuję się:

Napisano: 30 paź 2024, 11:51

Ludziska kochane, no przecież nie może być tak, że nikt nie robił. Wrzućcie swoje, to sobie porównam :)
Bazyl
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 11:08
Zajmuję się:

Napisano: 30 paź 2024, 12:59

ORZEKAM
1. Zmieniam decyzję Prezydenta Miasta xxx z dnia xxx  nr xxx  przyznającą zasiłek pielęgnacyjny na rzecz xxxx      i przedłużam prawo do zasiłku do końca miesiąca, w którym wydane zostanie kolejne ostateczne orzeczenie o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności, nie dłużej jednak niż do  xxx. 
2. Decyzji niniejszej nadaję rygor natychmiastowej wykonalności ze względu na ważny interes strony.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 30 paź 2024, 17:17

Tom. pisze:
30 paź 2024, 12:59
ORZEKAM
1. Zmieniam decyzję Prezydenta Miasta xxx z dnia xxx  nr xxx  przyznającą zasiłek pielęgnacyjny na rzecz xxxx      i przedłużam prawo do zasiłku do końca miesiąca, w którym wydane zostanie kolejne ostateczne orzeczenie o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności, nie dłużej jednak niż do  xxx. 
2. Decyzji niniejszej nadaję rygor natychmiastowej wykonalności ze względu na ważny interes strony.

Czy przy takim brzmieniu sentencji - wypłacacie świadczenie trzymając się miesiąca wydania orzeczenia, czy miesiąca, w którym stanie się ostateczne?

Dla zobrazowania:
Orzeczenie wydane 21.10., stanie się ostateczne 5.11. - wypłata z tego przedłużenia tylko za październik czy za listopad też?
D.C.
Stażysta
Od: 26 cze 2024, 20:01
Zajmuję się: ŚR, FA, DM, KDR, CP i inne

Napisano: 31 paź 2024, 8:19

na ten moment zdania są podzielone, rozkminki się toczą
ja jestem w obozie miesiąca, w którym stanie się ostateczne ale literalnie czytając..... tylko co robić z wypłatą w trakcie oczekiwania na uostatecznienie... sądy od lat wskazują, że za datę wydania należy uznawać datę uostatecznienia orzeczenia / uprawomocnienia wyroku - czy odnośnie 24u2a czy 15h
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 31 paź 2024, 9:09

Tom. pisze:
31 paź 2024, 8:19
na ten moment zdania są podzielone, rozkminki się toczą
ja jestem w obozie miesiąca, w którym stanie się ostateczne ale literalnie czytając..... tylko co robić z wypłatą w trakcie oczekiwania na uostatecznienie... sądy od lat wskazują, że za datę wydania należy uznawać datę uostatecznienia orzeczenia / uprawomocnienia wyroku - czy odnośnie 24u2a czy 15h

Dzięki za odpowiedź - jak wyklaruje się jakaś popularna wśród większości linia orzecznicza - możecie dać znać :)

Ale też na ten moment myślę podobnie - raz, że właśnie co zrobić z wypłatą w trakcie oczekiwania na ostateczność: wstrzymywać i się tak z każdym bawić?
A dwa, że skoro przepis brzmi: "orzeczenie zachowuje ważność do dnia wydania kolejnego ostatecznego orzeczenia" - no to ja to rozumiem jako spełnienie dwóch warunków łącznie:
1. do dnia wydania,
2. ostatecznego orzeczenia.

Ostateczne w dniu wydania może być, jak klient zrzeknie się prawa do odwołania (od powiatowego orzeczenia), ewentualnie od razu jest ostateczne wojewódzkie (po odwołaniu od powiatowego). I wtedy prostsza sprawa.
Ale jak się nie zrzeknie - to ostateczne będzie po 14 dniach. Zatem jak dla mnie ciężko stwierdzić, że dniem wydania ostatecznego orzeczenia jest wstecznie dzień wydania.
W dniu wydania jest wydane - i tylko tyle.
Ale żeby było wydane ostateczne, to musi upłynąć czas aż będzie ostateczne - i dopiero wtedy jest spełniony łączny warunek: wydane i ostateczne.

Czy ktoś myśli podobnie?
A może jestem w błędzie?
D.C.
Stażysta
Od: 26 cze 2024, 20:01
Zajmuję się: ŚR, FA, DM, KDR, CP i inne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x