Ta osoba zwraca się chyba o potwierdzenie uprawnień do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych przez okres 90 dni? Moim zdaniem wszelkie działania pracownika socjalnego z tym związane mają zarazem wymiar świadczeń wpisujących się w katalog „praca socjalna”.
Jakich innych form pomocy można można udzielić osobie, która utraciła status osoby bezrobotnej?
W miejscu, gdzie pracuję stosuje się rozwiązanie typu błyskawiczna rejestracja w charakterze osoby poszukującej pracy, co pozwala nadal udzielać pomocy finansowej na podstawie przesłanki „bezrobocie”, gorzej, jeśli również ta przesłanka nie może być brana pod uwagę, ponieważ osoba na kilka miesięcy utraciła status osoby bezrobotnej i poszukującej pracy.
Pomijając kwestię świadczeń nienależnie pobranych i procedury dotyczącej osób, które utraciły status osoby bezrobotnej lub osoby poszukującej pracy w trakcie pobierania świadczeń z systemu pomocy społecznej zastanawiam się, jak takim osobom pomóc? Jedyną formą pomocy może być przydział żywności unijnej i „praca socjalna”, czyli wszelkie pozamaterialne działania pracownika socjalnego, które zmierzają do polepszenia jakości życia?
Osoba ta została wyrejestrowana karnie na pół roku za niezgłoszenie się w terminie na wizytę.Dlaczego zadałam pytanie? Bo chodzi mi o to, że Urząd Pracy wyrzuca taką osobę karnie i pozbawia ją na pół roku możliwości leczenia się, a Ops musi BEZ ŁASKI opłacić jej prawo do leczenia. Po co więc takie roszady? Nie lepiej zostawić ją w tym Urzędzie Pracy i znaleźć jej jakąś robotę? A co Ops ma z taką osobą począć? Ta osoba nie korzysta z Pomocy, bo się nie kwalifikuje i ona nie chce od Ops niczego. Przyszła tu tylko po składkę, bo takie są przepisy.
Mirabelka pisze:...Ta osoba nie korzysta z Pomocy, bo się nie kwalifikuje i ona nie chce od Ops niczego. Przyszła tu tylko po składkę, bo takie są przepisy...
Skoro ta Pani nie kwalifikuje się do świadczeń z systemu pomocy społecznej, rozumiem, że posiada dochód, który przekracza wysokość kryterium dochodowego art. 8 uops, to nie kwalifikuje się również do pomoc w formie prawa do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych?
Jak rozumieć mam Twoje stwierdzenie "Przyszła tu tylko po składkę...?"
Czy chodzi o pieniądze na opłacenie składki na ubezpieczenie dobrowolne w NFZ/ZUS?
Składka na ubezpieczenie dobrowolne w NFZ https://www.nfz-szczecin.pl/bryzv_ubezpi ... owolne.htm
Czyżbym miala rzadki przypadek? Ta osoba mieszka z synem i jest na jego utrzymaniu. Nie posiada zadnych swoich dochodow. Prawo do leczenia dawal jej status osoby bezrobotnej. A teraz co? Tylko Ops moze jej dac to prawo.Bo skad ma wziąć? Czy ja czegos nie kumam?
To nie jest rzadki przypadek, tylko chyba nie do końca rozumiesz temat potwierdzania prawa do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Jeśli przekracza dochód z UOPS to nie ma prawa korzystać z tych świadczeń i tyle. Może sobie opłacić prywatnie składkę. OPS nie opłacają składek, nie fundują ubezpieczenia, nie "obejmują" ubezpieczeniem.
Fakt, nie rozumiem. Pracuję krótko i pogubiłam się. Jeszcze raz : osoba nie ma żadnych dochodów, tzn. jedynym dochodem jest dodatek mieszkaniowy, nie stać ją na zapłacenie składki prywatnie, bo to bodajże 500 zł miesięcznie, jest na utrzymaniu syna, który zarabia najniższą krajową.Deklaruje, że ma problemy z pamięcią i zapomniał o terminie wizyty w PUP, stąd to karne wyrejestrowanie. Naprawdę muszę dać odmowę?
Do MIRABELKA: Czy jesteś pracownikiem socjalnym?
Próbuję się dowiedzieć, czego dotyczy problem i w tej sprawie zadałem wcześniej konkretne pytania.
Czy w tej sprawie chodzi o:
1. Potwierdzenie uprawnień do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych?
2. Opłacenie składki ubezpieczenia dobrowolnego w NFZ?
Z informacji, które udostępniłaś wynika, że dochód wspólnego gospodarstwa domowego matki i syna, na który składa się pensja/wynagrodzenie syna i dodatek mieszkaniowy, przekracza wysokość kryterium dochodowego, które pozwala przyznać prawo do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Co można w takiej sytuacji zrobić?
Wyleciała z PUP więc JEŚLI się kwalifikuje to przyznasz prawo do św. opieki zdrowotnej. Będzie to znaczyło, że ma dochód mniejszy niż kryterium dochodowe więc może chcieć też jakiś zasiłek. Zawsze możesz udzielić porad jak szukać pracy lub nie wypadać z PUP ; )
Jeśli syn tej kobiety ma najniższą krajową i rodzina me jeszcze dodatek mieszkaniowy, to wygląda na to, że nie ma mowy o ubezpieczeniu zdrowotnym. Wyjdzie ci to z wywiadu: przekroczą 528 zł. na osobę i musisz dać odmowę.