Osoba pełnoletnia w ciągu okresu świadczeniowego - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 09 wrz 2014, 10:05

Osoba uprawniona kończy 18 lat w maju.
Wcześniej decyzje były robione do końca okresu świadczeniowego, w tym roku zadecydowałam, że robię tak, jak dyktuje mi Sygnity - przyznaję matce do końca m-ca, w którym dzieciak osiągnął pełnoletność, w uzasadnieniu decyzji powołuję się na ten fakt i informuję, że dziecko powinno złożyć wniosek na siebie.
Potem muszę pilnować, żeby przyłazili i dawali upoważnienia a przecież osoba pełnoletnia to pełnoletnia i może sobie nie życzyć, żeby matka pobierała kasę - miałam taki przypadek. Dziewczyna zrobiła awanturę, dlatego wprowadzam te zmiany.
Jak robicie?
justynaa

Napisano: 09 wrz 2014, 10:14

w planie wypłat robisz zmianę na osobę pełnoletnia żeby pobierała FA a pismem informujesz, że matka będzie do ...... z pełnoletnia od ................ i już.
Stefan

Napisano: 09 wrz 2014, 10:23

Stefan, na podstawie tgo jednego wniosku?
A osoba pełnoletnia nie powinna złożyć osobnego?

Jak masz chwilę, proszę wyjaśnij, czy robisz dwie decyzje - jak to wygląda?
justynaa

Napisano: 09 wrz 2014, 11:25

jedna decyzja na odstawie jednego wniosku obecnie złożonego. Nie ma żadnych podstaw do składnia dwóch wniosków- tylko w osnowie decyzji piszę, ze tak jak w Twoim przypadku -do dnia 31.05.2015 r. FA płatne do rąk przedstawiciela ustawowego, a od dnia 01.06.2014 r. do rak osoby uprawnionej. Tyle :)
Stefan

Napisano: 09 wrz 2014, 13:42

Ja wydaję decyzje na dziecko reprezentowane przez rodzica. W decyzji zobowiązuję to dziecko do złożenia dodatkowych oświadczeń po ukończeniu 18 lat.
AAsia
Stażysta
Od: 05 wrz 2014, 8:48
Zajmuję się:

Napisano: 09 wrz 2014, 14:22

Stefan
robisz tylko przez modyfikację w planie wypłat?

AAsia też tak robiłam do tej pory, ale nie działało. Musiałam sama dzwonić, żeby łaskawie złożyli oświadczenia i przynieśli dowody osobiste.
justynaa

Napisano: 09 wrz 2014, 14:31

U mnie rzadko zdarzają się takie osoby do których muszę dzwonić. Raczej same przychodzą... Poza tym informuję ustnie, żeby pamiętali donieść zaświadczenie czy oświadczenie (wiadomo jak petenci czytają decyzje).
AAsia
Stażysta
Od: 05 wrz 2014, 8:48
Zajmuję się:

Napisano: 09 wrz 2014, 14:59

u mnie te osoby pełnoletnie mają świadczenia do dyspozycji w kasie. to czy przyjdą czy nie to mnie nie interesuje, to ich świadczenia. jak nie będzie odbierał to wstrzymanie :)
Stefan

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x