Osoba pozostająca w związku małżeńskim - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 18 wrz 2014, 15:05

Witam
mam pytanie czy osoba pozostająca w związku małżeńskim i jednocześnie mająca zasądzone alimenty na dziecko od męża może ubiegać się o zasiłek rodzinny ?
OPS1

Napisano: 18 wrz 2014, 15:08

ubiegac sie kazdy moze:) a wniosek rozpatrzysz jesli ta mezatka wpisze do skladu rodziny meza i dolaczy jego dochody
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 18 wrz 2014, 15:17

to mam liczyć dochody męża i alimenty (dodam jeszcze że kobieta pobiera fundusz alimentacyjny)
OPS1

Napisano: 18 wrz 2014, 15:24

nie, w rodzinnym liczysz tylko dochody meza, nie liczysz alimentow...alimenty liczymy jesli ktos spoza rodziny je placi...a maz nie jest spoza rodziny w swiadczeniach rodzinnych;-)
w fa to juz inna bajka - tam w skladzie rodziny nie moze byc osoba zobowiazana do placenia aliemntow na osobe uprawniona nawet jesli jest mezem, wiec w funduszu nie bedzie meza i nie bedzie jego dochodow...a swoja droga chyba nie placi alimentow skoro jest wyplacany fundusz:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 wrz 2014, 15:34

a możesz podać mi art. z którego wynika że mężatka z zasądzonymi alimentami może pobierać świadczenie rodzinne
OPS1

Napisano: 18 wrz 2014, 19:18

moze inaczej:) ty mi pokaz art., z ktogo by wynikalo, ze mezatka z zasadzonymi alimentami nie moze pobierac swiadczen rodzinnych
ja ci pokazuje art. 17a - ktory mowi kto moze byc osoba samotnie wychowujaca dzieci i art.3 tiret ktores tam:) gdzie jest definicja rodziny, ktora wspomina o malzonku rodzica dziecka
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 wrz 2014, 19:27

par. 2 ust. 2 pkt 8 z rozporządzenia mówi że do wniosku o zasiłek rodzinny należy dołączyć odpowiednio odpis prawomocnego orzeczenia sądu orzekającego rozwód lub separację albo odpis zupełny lub skrócony aktu zgonu małżonka lub rodzica dziecka – w przypadku osoby samotnie wychowującej dziecko. Sugeruje się tym ale nie wiem czy słusznie
OPS1

Napisano: 19 wrz 2014, 9:15

ale ten artykuł dot. jak sama piszesz osoby samotnie wychowującej dziecko! Przeczytaj definicję osoby samotnie wychowującej dziecko. Mężatka nie jest osobą samotnie wychowującą
Wiola 78

Napisano: 19 wrz 2014, 9:35

Wiola 78 czy według Ciebie mam przyjąć wniosek na zasiłek rodzinny od tej Pani i męża dłużnika alimentacyjnego wpisać do składu rodziny ?
OPS1

Napisano: 19 wrz 2014, 9:45

OPS1 pisze:par. 2 ust. 2 pkt 8 z rozporządzenia mówi że do wniosku o zasiłek rodzinny należy dołączyć odpowiednio odpis prawomocnego orzeczenia sądu orzekającego rozwód lub separację albo odpis zupełny lub skrócony aktu zgonu małżonka lub rodzica dziecka – w przypadku osoby samotnie wychowującej dziecko. Sugeruje się tym ale nie wiem czy słusznie
ty nie masz wniosku osoby samotnie wychowujacej dziecko, wiec ten przepis nie ma w twoim przypadku zastosowania, nie mozesz od mezatki zadac wyroku o rozwodzie albo separacji czy aktu zgonu malzonka:)
masz mezatke, wiec to nie jest osoba samotnie wychowujaca (nie miesci sie w definicji osoby samotnie wychowujacej), a wiec w skladzie jej rodziny musi byc maz i jego dochody - jesli nie wpisala go do skladu rodziny to wzywasz ja do uzupelnienia wniosku i dolaczenia dochodow malzonka pod rygorem pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia...to ze jej maz ma zasadzone alimenty na dziecko w swiadczeniach rodzinnych nie ma znaczenia
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x