Witam,
Zajmuję się dodatkami od niedawna i chciałbym się upewnić czy dobrze myślę.
Osoba składa wniosek o dodatek mieszkaniowy ale nie posada Fa VAT (rozliczenia sprzedaży) za energię elektryczną na podstawie, której ustala się cenę kWh. Twierdzi, że dokument spalił i w elektrowni nie wydadzą jemu kolejnego dokumentu. Upiera się, że chce złożyć wniosek i to nie jego problem, że nie mam z czego wyliczyć a nie mogę odmówić przyjęcia więc wniosek przyjąłem. Czy teraz powinienem się zastosować do KPA art. 64 §2 na podstawie, którego należy wezwać wnoszącego do usunięcia braków w terminie siedmiu dni z pouczeniem, że nieusunięcie tych braków spowoduje pozostawienie wniosku bez rozpoznania, tzn. jeżeli się nie stawi w ciągu 7 dniu od odbioru wezwania wniosek w segregator i zostawiam? Chciałbym zaznaczyć, że osoba jest ciężka w rozmowie. Jak rozwiązać tą sytuację? Czy rozwiązać ją w sposób taki jak napisałem, czy może w jakiś inny?
Proszę o rady.
Z góry dziekuję za pomoc.
Osoba ubiegająca się o dodatek mieszkaniowy nie ma Fa VAT za
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Re: Osoba ubiegająca się o dodatek mieszkaniowy nie ma Fa VA
Możez zastosować art. 64 § 2 kpa, ale myślę, że SKO taką decyzję uchyli w przypadku odwołania. Tak było w moim przypadku. Upomniano mnie, że urząd jest po to, aby pomagać i to MY powinniśmy wystąpić do zakładu energetycznego po duplikat faktury (i nie ma opcji, że nie wydadzą). Nie bardzo się z tym zgadzam, ale cóż my możemy....
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...
- Kontakt:
A w przypadku kiedy odpowiedź uzyskamy w miesiącu kolejnym tzn. w marcu osoba składa wniosek a odpowiedź z zakładu energetycznego uzyskuje w kwietniu dopiero. Co wtedy zrobić? Powinienem poinformować osobę, że na podstawie art.36 §2 sprawa nie może zostać załatwiona w terminie z przyczyn niezależnych od organu? Jeżeli tak to wtedy dodatek wyrównuje później? Czy może powinienem się powołać na inny art.? Czy może jeszcze coś innego?Maxima pisze:Możez zastosować art. 64 § 2 kpa, ale myślę, że SKO taką decyzję uchyli w przypadku odwołania. Tak było w moim przypadku. Upomniano mnie, że urząd jest po to, aby pomagać i to MY powinniśmy wystąpić do zakładu energetycznego po duplikat faktury (i nie ma opcji, że nie wydadzą). Nie bardzo się z tym zgadzam, ale cóż my możemy....
-
- VIP
- Kontakt:
dokładnie takGOPS_1234 pisze: Powinienem poinformować osobę, że na podstawie art.36 §2 sprawa nie może zostać załatwiona w terminie z przyczyn niezależnych od organu?
tak, np. dodatek za marzec wypłacisz razem z dodatkiem za kwiecieńGOPS_1234 pisze:Jeżeli tak to wtedy dodatek wyrównuje później?
-
- VIP
- Kontakt:
pismo do zakładu energetycznego wydrukuj w 3 egz. - jeden dla wnioskodawcy, aby wiedział co dzieje się w jego sprawie
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o pismo do zakładu energetycznego...jaką podstawę prawną dacie, że chcecie czyjąś fakturę, są przecież dane osobowe, mogą odmówić...tak z ciekawości. Ostatnio miałam z tym mały problem.
-
- VIP
- Kontakt:
pismo zatytułuj " wniosek o udostępnienie danych"
Jako podstawe prawną podaj art. 7 i art. 77 § 1 kpa oraz § 3 Rozporzadzenia RM w sprawie dodatków mieszkaniowych
Jako podstawe prawną podaj art. 7 i art. 77 § 1 kpa oraz § 3 Rozporzadzenia RM w sprawie dodatków mieszkaniowych
Oprócz Osoba ubiegająca się o dodatek mieszkaniowy nie ma Fa VAT za - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Prośba o przeliczenie Dodatku mieszkaniowego
Taryfa G12 czy dobrze to będzie wyliczone?????????
proszę o podpowiedź w sprawie wygaszenia decyzji
dzieci w domu dziecka liczycie
świadczenie integracyjne uczestnika CIS
syn za granicą, zjeżdża na weekendy
wzór decyzji odmownej - rażąca dysproporcja
Ograniczenie dodatku mieszkalnego do 70%
Jak ustalić cenę kWh...............................
Dochody odwieczny mój problem
Wznowienia wypłaty, a koniec umowy najmu
pilne szkolenie Łódź Kielce
Dochód z ha przeliczeniowych czy wliczamy do dochodu?
Nowy zarządca - wymagane dokumenty
Brak decyzji a wypłata dodatku
Jak wyliczyć dodatek w przypadku najmu