Osoba ucząca się w pieczy a FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 cze 2019, 10:07

Pełnoletnia osoba ucząca się przebywa w spokrewnionej rodzinie zastępczej (babka) , ma zasądzone alimenty od obojga rodziców, ma 2 zaśw od komornika. Od matki zasądzone 250 zł- egzekucja bezskuteczna, od ojca 500-egzekucja skuteczna.Mam też decyzję starosty ważną do 31-08-2019 przyznającą rodzinie zastępczej -babce świadczenie na pokrycie kosztów utrzymania tej osoby pełnoletniej, gdzie jest zapis: przyznać świadczenie...... na przebywającego w rodzinie zastępczej spokrewnionej po osiągnieciu pełnoletności. W uzasadnieniu jest też zapis: po ukończeniu 18 lat pozostaje w rodzinie zastępczej, na co rodzina wyraża zgodę.
Mam 2 pytania:
1. Czy tej osobie należy się FA? PRZEBYWA CZY NIE PRZEBYWA W PIECZY???? (ART. 10- NIE NALEŻY SIĘ FA JEŚLI JEST W PIECZY!!!)
2. jeśli egzekucja od ojca jest skuteczna to:
- czy nie należy się FA
- czy nie należy sie tylko od ojca ale należy się od matki 250zł???
BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!
dorota202
Starszy referent
Od: 23 maja 2017, 11:00
Zajmuję się: Św/FA

Napisano: 27 cze 2019, 10:18

dorota202 pisze:Pełnoletnia osoba ucząca się przebywa w spokrewnionej rodzinie zastępczej (babka) , ma zasądzone alimenty od obojga rodziców, ma 2 zaśw od komornika. Od matki zasądzone 250 zł- egzekucja bezskuteczna, od ojca 500-egzekucja skuteczna.Mam też decyzję starosty ważną do 31-08-2019 przyznającą rodzinie zastępczej -babce świadczenie na pokrycie kosztów utrzymania tej osoby pełnoletniej, gdzie jest zapis: przyznać świadczenie...... na przebywającego w rodzinie zastępczej spokrewnionej po osiągnieciu pełnoletności. W uzasadnieniu jest też zapis: po ukończeniu 18 lat pozostaje w rodzinie zastępczej, na co rodzina wyraża zgodę.
Mam 2 pytania:
1. Czy tej osobie należy się FA? PRZEBYWA CZY NIE PRZEBYWA W PIECZY???? (ART. 10- NIE NALEŻY SIĘ FA JEŚLI JEST W PIECZY!!!)
2. jeśli egzekucja od ojca jest skuteczna to:
- czy nie należy się FA
- czy nie należy sie tylko od ojca ale należy się od matki 250zł???
BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!

Przebywa w pieczy, może przebywac do 25rz. jeśli się uczy, oczywiście za zgodą tej rodziny. T jest napisane w pismie które masz, ale zawsze możesz skontaktowac się z pieczą aby to doprecyzować
Moim zdaniem się nie należy ,ale sama takiego przypadku jeszcze nie miałam

Egzekucja skuteczna = nie należy się
Weronikaw
Referent
Od: 23 maja 2019, 9:43
Zajmuję się: FA

Napisano: 27 cze 2019, 10:42

Do mnie przemawia art. 10 ustawy o p.o.u.d.a. i zrobiłam odmowę. Pani się odwołała, ale miałam tego świadomość. No nasz art. stanowi wprost, że się nie należą, ale są różne jeszcze inne dziwne sprzeczne informacje, sama jestem ciekawa jak SKO na to spojrzy. Jak dostanę w miarę prędko odpowiedź to Ci napiszę jeśli chcesz ;-)
mooops
Referent
Od: 09 maja 2019, 11:53

Napisano: 27 cze 2019, 15:03

Bardzo proszę, jeśli dostaniesz odp o kontakt.
Pani-babka twierdzi że wnuk już nie przebywa w pieczy, decyzja starosty mówi co innego. Dec wydana do 31-08-2019, ale jest to uczeń II klasy technikum, więc prawdopodobnie będzie się uczył jeszcze 2 lata, wiec prawdopodobnie będą nowe decyzje starosty.
dorota202
Starszy referent
Od: 23 maja 2017, 11:00
Zajmuję się: Św/FA

Napisano: 24 lip 2019, 14:04

SKO utrzymało w mocy decyzję o odmowie
mooops
Referent
Od: 09 maja 2019, 11:53

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU