osoby zobowiązane do odpłatności - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 15 lip 2021, 13:00

Witam. Proszę o radę.
Pani umieszczona w DPS ma troje dzieci i troje pełnoletnich wnuków.
Jedno z trójki dzieci również umieszczone jest w DPS (posiada pełnoletnie dziecko).
Schemat:
Pani w DPS:
1.Dziecko nr 1
2. Dziecko nr 2 (umieszone w DPS)
3. Dziecko nr 3
4. Dwoje wnuków (dzieci dziecka nr 1)
5. Wnuk (dziecko dziecka nr 2)

Czy odpłatność za Panią w DPS dzielę na 5 osób czy na 6?
Przepraszam za zawiłości. :)
Zocha1
Praktykant
Od: 21 kwie 2017, 10:09
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: 15 lip 2021, 13:16

Wg mnie 5, ale zgodnie z ustawą ops (art.64) osoba, która wnosi opłatę za pobyt w DPS innych członków rodziny (dot. wnuka dziecka nr 2 - o ile płaci) można zwolnić na ich wniosek częściowo lub całkowicie z tej opłaty.
Karola91
Stażysta
Od: 22 cze 2021, 12:29
Zajmuję się: PS/KDR

Napisano: 15 lip 2021, 13:35

Ostatnio robiłam wywiad z panem, który jest w DPS jako osoby zobowiązanej do odpłatności na rzecz matki, która jest w tym samym DPS-ie. Osoba zobowiązana od razu złożyła wniosek o zwolnienie z tej odpłatności i przedstawiła wyrok sądu o pozbawieniu władzy rodzicielskiej i władza ta nie została przywrócona. Z tego co wiem właściwy Ośrodek zwolnił Pana z odpłatności.
iwonka19045
Praktykant
Od: 15 lip 2021, 11:51
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 15 lip 2021, 13:37

Najpierw ustal odpłatność dla dzieci, jeśli im nie wyjdzie wówczas idziesz do wnuków.
iwonka19045
Praktykant

Napisano: 15 lip 2021, 13:42

Niestety dzieci nie są w stanie pokryć całości odpłatności. Dlatego też muszę wziąć pod uwagę wnuki. I nie wiem na ile osób teraz podzielić odpłatność.
zocha123
Praktykant
Od: 15 lip 2021, 13:37

Napisano: 15 lip 2021, 13:52

Skoro wszystkim wychodzi odpłatność wg mnie trzeba podzielić na 6 osób a jedna z nich zwolnić z ponoszenia odpłatności. Nie oznacza to, że jeśli zwolnisz jedną osobę to jej cześć automatycznie zwiększy kwoty odpłatności pozostałych osób zobowiązanych.Kwota z której zwolnisz jedną osobę będzie dopłacana przez gminę.
Pamiętaj o 300% i o tym że kwota pozostała po wniesieniu odpłatności nie może być niższa niż 300%.
iwonka19045
Praktykant

Napisano: 15 lip 2021, 13:58

Ja miałam taką sytuację, że pani DPS miała dwie córki: Jedna żyje i ma dwie córki a druga nie żyje ale pozostawiła dwóch synów.
Córce Pani, która jest w DPS nie wychodzi odpłatność.Wtedy poszłam do jej dzieci. Tu wychodzi odpłatność. U dzieci nie żyjącej córki również wychodzi odpłatność.
Kwota która pozostała po wniesieniu opłaty przez babcie, która jest w DPS podzielona została proporcjonalnie do osób zobowiązanych do odpłatności czyli na 4. Każde z nich płaci taką samą kwotę. Normalnie im wyliczając byłyby sporo wyższe kwoty i przekroczyły by dużo kwotę która pozostała do wniesienia. Po jakimś czasie jedna z wnuczek złożyła wniosek o zwolnienie. Została zwolniona. Pozostali płaca tyle samo co płacili a kwota 4-ej osoby zobowiązanej czyli tej zwolnionej jest płacona przez gminę.
iwonka19045
Praktykant

Napisano: 15 lip 2021, 14:15

iwonka19045 pisze:
15 lip 2021, 13:52
Skoro wszystkim wychodzi odpłatność wg mnie trzeba podzielić na 6 osób a jedna z nich zwolnić z ponoszenia odpłatności. Nie oznacza to, że jeśli zwolnisz jedną osobę to jej cześć automatycznie zwiększy kwoty odpłatności pozostałych osób zobowiązanych.Kwota z której zwolnisz jedną osobę będzie dopłacana przez gminę.
Pamiętaj o 300% i o tym że kwota pozostała po wniesieniu odpłatności nie może być niższa niż 300%.
A nie podzielić na 5 osób? Przecież od osoby, w tym wypadku dziecka, które jest w DPS, nie będziesz chyba wymagać ponoszenia odpłatności? Dlatego ja podzieliłabym to proporcjonalnie na 5 osób. Tym co się kwalifikują to ustaliłabym odpłatność, a tym którzy nie, to gmina płaci i tyle.
Karola91
Stażysta
Od: 22 cze 2021, 12:29
Zajmuję się: PS/KDR

Napisano: 15 lip 2021, 14:37

Zastanawiam się nad taka okolicznością jak : wnuk (dziecko dziecka nr 2) jakby nie bylo jest osoba zobowiązana do odpłatności za matkę i babkę. Osoba która płaci już 70% swojego dochodu za swój pobyt nie będzie w stanie ponosić odpłatności za pobyt matki.Natomiast wnuk (dziecko dziecka nr 2) jest zobowiązany do odpłatności za pobyt znów swojej matki. Myślę tu o podziale nawet na 4 osoby. Trzeba zaczerpnąć info prawnika.
iwonka19045
Praktykant

Napisano: 15 lip 2021, 15:14

Ustawa jasno mówi, że jeśli którakolwiek z osób jest zwolniona (z jakichkolwiek powodów) to NIE MOŻE to powodować ZWIĘKSZENIA odpłatności u pozostałych.
Tutaj jest 6 osób zobowiązanych - kombinacje w stylu "idę do dziecka, a potem dopiero do wnuka" są bezzasadne w świetle prawa.
Jeśli któraś z tych 6 osób zobowiązanych nie może płacić - to nie płaci. Jednak nie ma podstaw, aby tą kwotą obciążać inne osoby.
obserwator
Stażysta
Od: 03 cze 2018, 21:36
Zajmuję się: nauka

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x