Witam,
został mi przekazany wniosek wg właściwości wraz z dokumentacją. Wśród dokumentacji m.in dec. przyznająca świadczenie 500+ na jedno dziecko i druga decyzja uchylająca świadczenie od 01.08.2016r. Ośrodek wydał decyzje bez kompletu dokumentów, bez uwzględnienia utrat i uzysków. Pozyskałam dane z Empatii (ZUS), wyszły mi okresy zatrudnienia i występowałam o dokumenty do pracodawców potwierdzające uzysk i utratę (Wnioskodawczyni nie mogła mi tego dostarczyć bo jest w trakcie sprawy rozwodowej i żyje w konflikcie z mężem). Okazało się, że dochód przekracza, wydała dec. odmowną, więc Pani odwołała się do SKO. SKO utrzymało naszą decyzję w mocy i telefonicznie poinformowało poprzedni ośrodek o nienależnie pobranych świadczeniach.
I teraz Pani z tamtego Ośrodka wydzwania i prosi o udostępnienie dokumentów, które ja sama pozyskałam od pracodawców. MA wystąpić z wnioskiem o udostępnienie danych.
Moje pytanie brzmi: czy i na jakiej podstawie mogę jej odmówić udostępnienia takich dokumentów??
A drugie pytanie: jak dostajecie wniosek wg właściwości z dec. przyznającą świadczenia i pismem że wypłata została wstrzymana ze względu na zmianę miejsca zamieszkania ale ośrodek nie uchylił świadczeń to wydajecie swoją decyzję czy wypłacacie na podstawie dec. przyznającej poprzedniego ośrodka.