a jak Ci nie zatwierdzą i każą coś skorygować? bezpieczniej jest poczekać.
opis konta 860 dokładnie mówi, kiedy należy przeksięgować wynik finansowy, a co się z tym wiąże zamknięcie roku
Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Sprawozdanie finansowe OPS jest częścią sprawozdania Gminy. Sprawozdanie Gminy jest zatwierdzane przez Radę Gminy. Zgodnie z ustawą o rachunkowości księgi rachunkowe zamyka się ostatecznie najpóźniej w ciągu 15 dni od dnia zatwierdzenia sprawozdania finansowego.
Jest to logiczne. OPS jest jednostką organizacyjną gminy. Jest to tylko wycinek sprawozdania finansowego gminy (weźmy np. pod uwagę fakt, że mamy w OPSie prawie same wydatki, a dopiero w Urzędzie są dołączane dochody i wtedy takie sprawozdanie ma sens). Zatwierdzenie sprawdzania finansowego gminy jest jednocześnie zatwierdzeniem sprawozdania OPS. Przecież sprawozdania OPS nikt nie zatwierdza.
Rozmawiałem wczoraj na ten temat z główną księgową OPS z długim stażem i przekonywała mnie, żeby zamknąć księgi do 31 marca. Myślę, że tak się uważa z ostrożności. Po zrobieniu sprawozdania zamknąć księgi.
Dobrze jednak wskazuje Miłka, że np. skarbnik może nam znaleźć jakiś błąd w sprawozdaniu i będzie trzeba zrobić jakąś korektę sprawozdania, która będzie wiązała się ze zmianą w księgach. I co wtedy?
Miłka
w rozporządzeniu po zmianie nie jest napisane kiedy dokładnie przeksięgowujemy zysk/stratę roku ubiegłego z 860 na fundusz jednostki.
Jest tylko taki zapis do konta 860 "Saldo jest przenoszone w roku następnym na konto 800."
Wcześniej było (przed zmianą): "Saldo jest przenoszone w roku następnym, pod datą przyjęcia sprawozdania finansowego, na konto 800."
zgodnie z § 18 ust. 3 rozp.MF w sprawie szczególnych zasad rachunkowości .... ostateczny termin zamknięcia ksiąg rachunkowych to 30 kwiecień i tego terminu trzyma się kontrolujące RIO.