Ostateczność - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 03 sie 2015, 10:41

rozumiem, że teraz decyzja za uchylającego, wnioski o ściganie i przestępstwo nie będą wydawane w każdym okresie ?
tylko jesdna i ona bedzie ciągle ostateczna
kąki

Napisano: 03 sie 2015, 10:43

Jedna na okres
gosia88
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 03 sie 2015, 10:48

nie jedna na okres, tylko póki jej nie uchylisz lub nie zmienisz
Elaa

Napisano: 03 sie 2015, 10:54

czyli, ogl jeżeli w tym okresie sytuacja dłużnika nie uległa zmianie w stosunku do poprzedniego, decyzji nie wydaję ?
kęki

Napisano: 03 sie 2015, 11:10

ja to tak rozumiem
Elaa

Napisano: 03 sie 2015, 13:45

Kochani wygląda to tak: Bynajmniej tak to ja robię i wiem, że jest dobrze (SKO, prawnicy)
Dla przykładu:
W obecnym okresie świadczeniowym 2014/2015 wydałem decyzję o uznaniu dłużnika za uchylającego się bo mi dłużnik nie stawił się na wezwanie. Skierowałem wniosek do prokuratury i do Starosty o zatrzymanie prawa jazdy.

Co ważne: w decyzji nie pisze że uznaje się dłużnika za uchylającego się w okresie 2013/2014. W decyzji ma być konkretnie:
miejscowość data
realizator:
DECYZJA

Na podstawie art. 2 pkt 3, pkt 8, pkt 9, art. 5 ust. 3, ust. 3b, art. 22 ust. 1, art. 25 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (t.j. Dz.U. z 2015 r. poz.859) oraz art. 61, art. 104, art. 105 § 1, art. 107 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz.U. z 2013 r., poz. 267 z późn. zm., po rozpoznaniu sprawy wszczętej z urzędu,

uznaję:

Pana ............................ PESEL ........................... za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.

UZASADNIENIE
POUCZENIA
itd.

Przychodzi nowy okres świadczeniowy 2015/2016.
Wzywam dłużnika na wywiad. Nie przychodzi. Wszczynam postępowanie ws uznania dłużnika za uchylającego się. Kieruje zapytanie do komornika czy w okresie ostatnich 6 m-cy płacił, zapytuję urząd pracy czy figuruje w ewidencji, ewentualnie drukuję potrzebne informacje z tzw. SEPI. Otrzymuję odpowiedzi. O prawko nie pytam bo już w poprzednim okresie zostało dłużnikowi zabrane na wniosek ośrodka, więc bez sensu jest ponownie pytać.
Wydaję decyzję o umorzeniu postępowania ws uznania dłużnika za uchylającego się. W uzasadnieniu piszę:
Z uwagi na to, że dłużnik alimentacyjny Pan ...........decyzją z dnia ............r znak ............... został już raz uznany za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, organ prowadzący ponownie postępowanie nie powinien "mnożyć" postępowań administracyjnych dotyczących w istocie tej samej materialnie sprawy administracyjnej (Wyrok WSA w Rzeszowie II SA/Rz 1123/12, Wyrok WSA w Warszawie I SA/Wa 1587/13), w związku z czym niniejsze postępowanie należy umorzyć, gdyż stało się ono bezprzedmiotowe.
Po tym jak mi się decyzja uprawomocni kieruję wniosek do Prokuratury. Dla mnie raz uznany dłużnik pozostaje cały czas uznany za uchylającego się, gdyż już uznałem go za uchylającego się. Wiele osób uważa że to bez sensu ale logicznie myśląc w oparciu o ustawę i kpa do czasu gdy w obrocie prawnym jest decyzja o uznaniu dłużnika za uchylającego się ... to cały czas ona obowiązuje. Gdy się ją uchyli to owszem następną wydam uznając dłużnika za uchylającego.
Jeszcze jedna ważna rzecz: Gdy wydawaliśmy decyzje o uznaniu dł za uchylającego się w każdym okresie świadczeniowym, to opieramy się o ostatnio wydaną decyzję.
aloalo

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x