oświadczenie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 17 lip 2014, 13:41

czy przyjmujecie oświadczenia wierzycielki o bezskuteczności egzekucji alimentów czy koniecznie wymagacie zaświadczenia o bezskuteczności od komornika
ewwa

Napisano: 17 lip 2014, 13:57

Występuje o zaświadczenie do komornika.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 17 lip 2014, 13:57

Tylko zaświadczenie od komornika
Gość

Napisano: 17 lip 2014, 14:04

Przekazano mi wniosek o ustalenie prawa do św. z funduszu alim. z innej gminy, ze względu na to, że wierzycielka przeprowadziła się teraz do mojej gminy. Wszystkie dokumenty przesłała tamta gmina, jednak nie wiem, czy przyznać fundusz ali. czy muszę wystąpić o aktualne zaświadczenie od komornika - wierzycielka w tamtej gminie miała prawo od początku okresu świadczeniowego do czerwca.
ewwa

Napisano: 17 lip 2014, 14:14

Proszę pomóżcie wierzycielka mieszkała w innej gminie i tam miała przyznany fundusz od października do września. Teraz przeprowadziła się do mojej gminy więc tamten ośrodek uchylił jej prawo do funduszu i przesłał do nas wszystkie dokumenty. I mam problem, czy przyznać fundusz czy wystąpić o aktualne zaświadczenie o bezskuteczności do komornika.
EWWA

Napisano: 17 lip 2014, 14:14

Gość pisze:Tylko zaświadczenie od komornika
Bzdura.Wystarczy oświadczenia- Art. 15 ust4 pkt 3 b
Na podstawie oświadczenie strony o bezskuteczności egzekucji złożonym na formularzu zgodnym ze wzorem załącznika nr 5 z "naszego Rozporządzenia" można przyznać świadczenie z FA.
Niemniej nie zwalnia to organu z obowiązku zwrócenia dso o przesłanie zaświadczenia. Tyle tylko,ze nie musisz czekać z wydaniem decyzji. Muzisz je po prostu mieć.
"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
" Mistrz i Małgorzata" Michaił Bułhakow
kotbehemot
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2014, 10:23
Zajmuję się:

Napisano: 17 lip 2014, 14:15

EWWA pisze:Proszę pomóżcie wierzycielka mieszkała w innej gminie i tam miała przyznany fundusz od października do września. Teraz przeprowadziła się do mojej gminy więc tamten ośrodek uchylił jej prawo do funduszu i przesłał do nas wszystkie dokumenty. I mam problem, czy przyznać fundusz czy wystąpić o aktualne zaświadczenie o bezskuteczności do komornika.
A to ciekawe. A na jakiej podstawie przeslał dokumenty?
kotbehemot
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 17 lip 2014, 14:26

Na podstawie oświadczenia wierzycielki że od lipca mieszka w mojej gminie i jej prośby o przesłanie akt
ewwa

Napisano: 17 lip 2014, 14:32

To super. Tyle tylko,ze nie mieli prawa tego zrobić, co oczywiście nie jest twoją winą. W ustawie o FA nie ma przepisu upoważniającego do przesłania akt w celu tzw. kontynuacji realizacji świadczeń. W przeciwieństwie do ustawy o ŚR. i pewnie stąd się bierze ta kosmiczna bzdura. Z pewnością przywołany jest błędnie art.65 KPA -tyle tylko,że ten art. dotyczy "podania błędnie wniesionego".WNIESIONEGO, a nie już rozpatrzonego. A podanie czyli nasz wniosek został wniesiony prawidłowo, rozpatrzony i zostaał wydana decyzja o przyznaniu FA. Koniec i kropa -postępowanie administracyjne zakończyło się.
Tamten organ prawo uchylił i dobrze.. Teraz pani powinna przyjść do ciebie złożyć nowy wniosek. Zadzwoń po prostu do babki niech przyjdzie i ten wniosek złoży-przecież nie możesz odpowiadać za głupotę poprzedniego OWW. Swoją drogą ciekawe jakie dokumenty pokażą w razie ewentualnej kontroli i jak sie wytłumaczą z braku oryginałów i wypłaconych pieniedzy na podstawie kserokopii...... No ale to nie twoja sprawa.
kotbehemot
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 17 lip 2014, 14:52

Kotbehemot dzięki za wypowiedzi tak właśnie zrobiłam kobitka wypełniła u mnie wniosek ale ze względu na trudną sytuację materialną chciałabym jej wypłacić jak najwcześniej fundusz lecz nie wiem, czy mogę przyznać fundusz bez aktualnego zaśw. o bezskuteczności napisałam na wszelki wypadek wniosek do komornika o wydanie zaświadczenia ale żeby było szybciej bo fundusz to jedyny dochód kobitki czy mogę przyjąć oświadczenie o bezskuteczności jak myslisz ?
EWWA

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x