Oświadczenie o dochodach AS - Stare tematy

Strona 2 z 5    [ Posty: 42 ]

Napisano: 04 mar 2014, 17:26

Brawo, to jest chyba najlepsze. Trzeba jeszcze dzwonić do PFRON.
~Marzena

Napisano: 05 mar 2014, 10:59

wg mnie Kasia ma rację :)
~zz

Napisano: 05 mar 2014, 12:36

ja jestem za tym, żeby zostawić za kwartał. już z doświadczenia wiem, że za każdym razem jak dzwonię do PFRON z jakimś pytaniem, to uzyskuję odpowiedź, że jeżeli coś nie jest określone w przepisach konkretnie to realizator ma \"pole do popisu\".
~Nika

Napisano: 05 mar 2014, 15:34

My zastosowaliśmy zapis z ustawy o świadczeniach rodzinnych i biorąc pod uwagę definicję okresu zasiłkowego będziemy żądać dochodu za 2012:

Oświadczam, że przeciętny miesięczny dochód rodziny, osiągnięty w 2012 roku, wynosił: ……………………… złotych

Liczba członków rodziny: …………

Prawdziwość powyższych danych stwierdzam własnoręcznym podpisem.

Dzwoniłam do PFRON no i oczywiście nie wiedzą... a napiszę więcej: nawet stwierdzili, że nigdy nie pracowali z tą ustawą.... żenujące!
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2014, 15:35

My zastosowaliśmy zapis z ustawy o świadczeniach rodzinnych i biorąc pod uwagę definicję okresu zasiłkowego będziemy żądać dochodu za 2012:

Oświadczam, że przeciętny miesięczny dochód rodziny, osiągnięty w 2012 roku, wynosił: złotych

Liczba członków rodziny:

Prawdziwość powyższych danych stwierdzam własnoręcznym podpisem.

Dzwoniłam do PFRON no i oczywiście nie wiedzą... a napiszę więcej: nawet stwierdzili, że nigdy nie pracowali z tą ustawą.... żenujące!
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2014, 17:06

Za 2012? Nie 2013?
~pcpr - A

Napisano: 06 mar 2014, 11:42

wg mnie zgodnie z zasadami

4. Do wniosku o dofinansowanie muszą być dołączone co najmniej
5) oświadczenie o wysokości przeciętnego miesięcznego dochodu, w rozumieniu przepisów o świadczeniach rodzinnych,
gdzie zgodnie z

Dz.U.2006.139.992
ustawa z dnia 28 listopada 2003 r.

Świadczenia rodzinne.
Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
1) dochodzie - oznacza to, po odliczeniu kwot alimentów świadczonych na rzecz innych osób: itd
a mając na uwadze zapis:

„§ 8 W sprawach nieuregulowanych w programie i przez PFRON w dokumentach obowiązujących w ramach realizacji programu, dotyczących trybu postępowania i zasad dofinansowania osób niepełnosprawnych, stosuje się odpowiednio przepisy określone w rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 25 czerwca 2002 r. w sprawie określenia rodzajów zadań powiatu, które mogą być finansowane ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (tekst jednolity: Dz. U. z 2013 roku, poz. 1190).”,

to bierzemy pod uwagę rozporządzenie z dnia 25 czerwca 2002 r.

§ 5. (9) 1. (10) O dofinansowanie ze środków Funduszu zaopatrzenia w sprzęt rehabilitacyjny mogą ubiegać się:
1) osoby niepełnosprawne stosownie do potrzeb wynikających z niepełnosprawności, jeżeli:
a) przeciętny miesięczny dochód, w rozumieniu przepisów o świadczeniach rodzinnych, podzielony przez liczbę osób we wspólnym gospodarstwie domowym, obliczony za kwartał poprzedzający miesiąc złożenia wniosku, nie przekracza kwoty:
– 50 % przeciętnego wynagrodzenia, o którym mowa w art. 2 pkt 4 ustawy, zwanego dalej \"przeciętnym wynagrodzeniem\", na osobę we wspólnym gospodarstwie domowym,
– 65 % przeciętnego wynagrodzenia w przypadku osoby samotnej,

CZYLI KWARTAŁ ;)
~zz

Napisano: 06 mar 2014, 12:22

Ja zrobiłam za rok i uważam że źle nie jest
~K

Napisano: 06 mar 2014, 16:30

właśnie przyszedł e-mail z naszego oddziału (mazowieckie), że bierzemy miesięczny dochód obliczony za 2013 rok.

Wklejam treść wiadomości:

Witam Państwa,

uprzejmie informuję, że w tegorocznej edycji pilotażowego programu \"Aktywny samorząd\" przeciętny miesięczny dochód został określony inaczej niż w zeszłym roku ..

Zgodnie z rozdz. II ust. 4 pkt 5 dokumentu \"Zasady dotyczące wyboru, dofinansowania o rozliczania wniosków ....\" w oświadczeniu wnioskodawcy wysokość miesięcznego dochodu jest określona zgodnie z ustawą o świadczeniach rodzinnych. Zatem pod uwagę bierzemy dochód za 2013 r.

Program nie przewiduje konieczności dokumentowania tych dochodów.
~Nika

Napisano: 06 mar 2014, 16:33

ciekawe czy nam przesla
~pcpr

Strona 2 z 5    [ Posty: 42 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x