oświadczenie o kontynuowaniu nauki - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 10 sty 2018, 10:00

Witam, w jaki sposób weryfikujecie dane podane w oświadczeniu o kontynuowaniu nauki składanym przy okazji wniosku o przedłużenie karty? zgodnie z ustawą nie możemy już żąda zaświadczeń ze szkoły tylko składają oświadczenia. Czy należy to sprawdzać i w jaki sposób?
ona1
Referent
Od: 25 cze 2014, 8:59
Zajmuję się:

Napisano: 10 sty 2018, 11:40

ponawiam pytanie
ona1
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 10 sty 2018, 14:55

po szkoleniu uzyskałam informację,że możesz nadal prosić stronę o zaświadczenie ponieważ nie jesteś w stanie tego zweryfikować w systemie. U nas osoby przynoszą je bez problemu. Ponad to możesz sama wystąpić do szkoły o zaświadczenie.
mikannn
Referent
Od: 17 mar 2017, 15:01
Zajmuję się: PS

Napisano: 10 sty 2018, 15:03

co Wy wymyślacie ze zaświadczeniami , przecież jest możliwość oświadczenia
art. 11 ust.1 pkt 3. Ale Wy lubicie ganiać tych ludzie po zbędne dokumenty :?
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 mar 2016, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 10 sty 2018, 15:40

Tu nie chodzi o ganianie ludzi i bycie nadgorliwym. W Twoim obowiązku jest weryfikacja danych. Nikt nikomu jeszcze nic nie zarzucił za "nadmiar" dokumentów a za ich brak wręcz przeciwnie. Zresztą nie raz zdarza się, że zawarte dane w wniosku są błędnie wpisane przez stronę.
mikannn
Referent
Od: 17 mar 2017, 15:01
Zajmuję się: PS

Napisano: 10 sty 2018, 15:43

podaj mi art. z ustawy mówiący o żądaniu od strony zaświadczenia ze szkoły?Masz oświadczenie pod odpowiedzialnością karną więc nie przesadzaj bo to co robisz to właśnie jest nadgorliwość. Błędnie wypisanie zaświadczenia też się zdarzają, więc taki argument to żaden argument. Działaj wg ustawy. W ustawie o ŚR czy 500+ jest możliwość złożenia oświadczenia o dochodzie z tyt. zatrudnienia więc skoro ustawodawca dopuszcza możliwość to trzeba to stosować, więc jaką rangę ma oświadczenia o dochodzie a jaką zaświadczenie? :?
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 10 sty 2018, 19:48

6i9 pisze:podaj mi art. z ustawy mówiący o żądaniu od strony zaświadczenia ze szkoły?Masz oświadczenie pod odpowiedzialnością karną więc nie przesadzaj bo to co robisz to właśnie jest nadgorliwość. Błędnie wypisanie zaświadczenia też się zdarzają, więc taki argument to żaden argument. Działaj wg ustawy. W ustawie o ŚR czy 500+ jest możliwość złożenia oświadczenia o dochodzie z tyt. zatrudnienia więc skoro ustawodawca dopuszcza możliwość to trzeba to stosować, więc jaką rangę ma oświadczenia o dochodzie a jaką zaświadczenie? :?

jest to dział o KDR nie o SR czy 500+....
W systemi ma być możliwość weryfikacji złożonych oświadczeń w systemach zewnętrznych, zreszta w przypadku SR róweniż, kwestia tylko kiedy zostanie to utuchomione
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 11 sty 2018, 8:52

na razie w systemie nie możemy weryfikować, więc generalnie czy samo oświadczenie wystarczy jeśli nie ma zaświadczenia?
ona1
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 11 sty 2018, 9:43

naitsyrk85 pisze:
6i9 pisze:podaj mi art. z ustawy mówiący o żądaniu od strony zaświadczenia ze szkoły?Masz oświadczenie pod odpowiedzialnością karną więc nie przesadzaj bo to co robisz to właśnie jest nadgorliwość. Błędnie wypisanie zaświadczenia też się zdarzają, więc taki argument to żaden argument. Działaj wg ustawy. W ustawie o ŚR czy 500+ jest możliwość złożenia oświadczenia o dochodzie z tyt. zatrudnienia więc skoro ustawodawca dopuszcza możliwość to trzeba to stosować, więc jaką rangę ma oświadczenia o dochodzie a jaką zaświadczenie? :?

jest to dział o KDR nie o SR czy 500+....
W systemi ma być możliwość weryfikacji złożonych oświadczeń w systemach zewnętrznych, zreszta w przypadku SR róweniż, kwestia tylko kiedy zostanie to utuchomione
Wiem jaki to dział, chodziło mi o porównanie oświadczenia o szkole z oświadczeniem o dochodzie. Nie ma art w ustawie o KDR, który mówi o żądaniu zaświadczenia, więc skoro nie ma to nie należy wymyślać zaświadczeń i tyle w temacie
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 11 sty 2018, 9:52

Oświadczenia wystarczą.
Bialka
Praktykant
Od: 05 lip 2017, 12:04
Zajmuję się: KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]