Oświadczenie o uzupełnieniu braków - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 01 wrz 2015, 9:50

Witam :D
Podzieli się ktoś wzorem oświadczenia strony o tym że uzupełni braki w ciągu X dni w przeciwnym razie pozostaje wniosek bez rozpatrzenia?
Chodzi mi o taki z podstawami itp.

Zabierałem się do napisania sobie takiego ale jakoś nie miałem kiedy, a teraz mam młyn i brak czasu na wszystko...
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 01 wrz 2015, 9:51

raczej sie pisze wezwanie o dostarczenie dokumentow niz oswiadczenie strony o dostarczenie
dsdds

Napisano: 01 wrz 2015, 10:08

Wydaje mi się, że można stronę pouczyć przy składaniu niekompletnego wniosku o tym, że w przypadku nie uzupełnienia wniosku w terminie X dni wniosek pozostanie bez rozpatrzenia :)
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 01 wrz 2015, 10:09

dsdds pisze:raczej sie pisze wezwanie o dostarczenie dokumentow niz oswiadczenie strony o dostarczenie
Przy tysiącu wniosków nie ma na to czasu, poucza się przy przyjmowaniu, strona ma 14 dni na doniesienie dokumentu.

Ja, niżej podpisany/a, oświadczam, że uzupełnię wniosek o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego/ zasiłku pielęgnacyjnego/ świadczenia pielęgnacyjnego/ specjalnego zasiłku opiekuńczego/ jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia się dziecka/ zasiłku dla opiekuna* złożony w dniu …………………………………………, o następujące dokumenty:
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
W terminie 14 dni od złożenia niniejszego oświadczenia.
*niepotrzebne skreślić

Jestem świadomy/a, iż w przypadku niezastosowania się do treści niniejszego oświadczenia, na podstawie art. 24a, ust. 2a ustawy o świadczeniach rodzinnych, organ właściwy pozostawi wniosek bez rozpatrzenia merytorycznego.

POUCZENIE
Zgodnie z art. 24a, ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. 2013 poz. 1456 z późn. zm.),
w przypadku gdy osoba złoży wniosek bez wymaganych dokumentów, podmiot realizujący świadczenia przyjmuje wniosek i wyznacza termin nie krótszy niż 14 dni i nie dłuższy niż 30 dni na uzupełnienie brakujących dokumentów. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.

……………………………………………….. ………….……………………………………..
(Data i podpis osoby składającej oświadczenie) (Data i podpis osoby przyjmującej oświadczenie)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2015, 11:16

Iks pisze:Przy tysiącu wniosków nie ma na to czasu, poucza się przy przyjmowaniu, strona ma 14 dni na doniesienie dokumentu.
Niestety, to jest przykra prawda.

Dzięki Iks za pomoc, miłego dnia :)
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 01 wrz 2015, 14:47

Iks pisze:
dsdds pisze:raczej sie pisze wezwanie o dostarczenie dokumentow niz oswiadczenie strony o dostarczenie
Przy tysiącu wniosków nie ma na to czasu, poucza się przy przyjmowaniu, strona ma 14 dni na doniesienie dokumentu.

Ja, niżej podpisany/a, oświadczam, że uzupełnię wniosek o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego/ zasiłku pielęgnacyjnego/ świadczenia pielęgnacyjnego/ specjalnego zasiłku opiekuńczego/ jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia się dziecka/ zasiłku dla opiekuna* złożony w dniu …………………………………………, o następujące dokumenty:
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
W terminie 14 dni od złożenia niniejszego oświadczenia.
*niepotrzebne skreślić

Jestem świadomy/a, iż w przypadku niezastosowania się do treści niniejszego oświadczenia, na podstawie art. 24a, ust. 2a ustawy o świadczeniach rodzinnych, organ właściwy pozostawi wniosek bez rozpatrzenia merytorycznego.

POUCZENIE
Zgodnie z art. 24a, ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. 2013 poz. 1456 z późn. zm.),
w przypadku gdy osoba złoży wniosek bez wymaganych dokumentów, podmiot realizujący świadczenia przyjmuje wniosek i wyznacza termin nie krótszy niż 14 dni i nie dłuższy niż 30 dni na uzupełnienie brakujących dokumentów. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.

……………………………………………….. ………….……………………………………..
(Data i podpis osoby składającej oświadczenie) (Data i podpis osoby przyjmującej oświadczenie)
my wystawiamy takie cos przy skladaniu wniosku ale w formie wezwania, zreszta takie sowiadczenie tak naprawde nie ma ma zadnej mocy prawnej i jak ktos nawet nie doniesie tych dokumentow to i tak nie mozecie pozostawic wniosku bez rozpatrzenia,
dsdds

Napisano: 01 wrz 2015, 14:56

ehhh Zacytowane masz wyżej przepis, a pierdzielisz.

Zgodnie z art. 24a, ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. 2013 poz. 1456 z późn. zm.),w przypadku gdy osoba złoży wniosek bez wymaganych dokumentów, podmiot realizujący świadczenia przyjmuje wniosek i wyznacza termin nie krótszy niż 14 dni i nie dłuższy niż 30 dni na uzupełnienie brakujących dokumentów. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2015, 15:18

Iks pisze:ehhh Zacytowane masz wyżej przepis, a pierdzielisz.

Zgodnie z art. 24a, ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. 2013 poz. 1456 z późn. zm.),w przypadku gdy osoba złoży wniosek bez wymaganych dokumentów, podmiot realizujący świadczenia przyjmuje wniosek i wyznacza termin nie krótszy niż 14 dni i nie dłuższy niż 30 dni na uzupełnienie brakujących dokumentów. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.
czyli masz wystawic wezwanie a nie oswiadczenie strony, zreszta jak mi pokazaesz zapis w ustawie rozporzadzeniu ze takie oswiadczenie strona moze zrobic to bede pelen uznania
dsdds

Napisano: 02 wrz 2015, 12:44

dsdds pisze:czyli masz wystawic wezwanie
"podmiot realizujący świadczenia przyjmuje wniosek i wyznacza termin"

Gdzie tu jest cokolwiek o "wystawieniu" wezwania? O wezwaniu jest w ust. 1 i tam faktycznie wynika to z tego zapisu:

W przypadku złożenia nieprawidłowo wypełnionego wniosku podmiot realizujący świadczenia wzywa pisemnie osobę ubiegającą się o świadczenia do poprawienia lub uzupełnienia wniosku w terminie 14 dni od dnia otrzymania wezwania.

A przeniesienie tego do ust. 2 jest niechlujstwem ustawodawcy. Można przyjąć oświadczenie strony na dowolny temat, a w tym wypadku chodzi tylko o to, żeby w aktach sprawy był dowód na to, że strona została pouczona o terminie uzupełnienia.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x