Oświećcie mnie - czy ZUS przedłuża orzeczenia?

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
leol
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Oświećcie mnie - czy ZUS przedłuża orzeczenia?

Post autor: leol »

Czy ZUS/KRUS też przedłuża orzeczenia o pół roku tak jak PZON?
Iwona28
Referent
Zajmuję się: zr/fa/cp/dm/stypendia
Kontakt:

Re: Oświećcie mnie - czy ZUS przedłuża orzeczenia?

Post autor: Iwona28 »

leol pisze: 03 cze 2025, 12:19 Czy ZUS/KRUS też przedłuża orzeczenia o pół roku tak jak PZON?
jeżeli chodzi o przedłużki z art. 6bb ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej (...) to dotyczy to tylko orzeczeń powiatowych zespołów.
ZUS/KRUS mają swoje ustawy i przepisy
leol
Starszy referent
Kontakt:

dzięki
a czy chcąc kontynuować stare zasady ŚP (córka opiekuje się matką od lat) wnioskodawczyni może być zarejestrowana w PUP i pobierać zasiłek dla bezrobotnych? (bo kiedyś jej przysługiwał i zawiesiła go z uwagi na ŚP)
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

pobieranie SP wyklucza posiadanie statusu bezrobotnego
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Obecnie już nie, bo od 01.06.2025 r. mamy nową ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia a stara poszła do piachu. Ja tam nie doszukałem się problemu świadczenia pielęgnacyjnego. Są nawet nowości takie jak uzyskanie prawa do zasiłku dla bezrobotnych niezależnie z jakiej przyczyny ustało ŚP. Do tej pory tylko było w związku ze zgonem.
leol
Starszy referent
Kontakt:

jak rozumieć w takim razie art. 17 ust 6
"Zarejestrowanie w powiatowym urzędzie pracy jako osoba poszukująca pracy lub posiadanie statusu bezrobotnego nie ma wpływu na uprawnienie do świadczenia pielęgnacyjnego".

W naszej sprawie Pani miała ŚP na matkę do 31.05.2025 r., na podstawie orzeczenia z ZUS. Komisja nie wiadomo kiedy, więc Pani sobie wymyśliła że poszłaby do PUP się zarejestrować bo tam kiedyś zawiesiła prawo do zasiłku dla bezrobotnych i teraz zanim dostanie orzeczenie i przejdzie cała procedura to pobrałaby ten zasiłek dla bezrobotnych - czy może?
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Kontakt:

Szarak pisze: 03 cze 2025, 14:45 Obecnie już nie, bo od 01.06.2025 r. mamy nową ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia a stara poszła do piachu. Ja tam nie doszukałem się problemu świadczenia pielęgnacyjnego. Są nawet nowości takie jak uzyskanie prawa do zasiłku dla bezrobotnych niezależnie z jakiej przyczyny ustało ŚP. Do tej pory tylko było w związku ze zgonem.
a to tego jeszcze nie doczytałem, o zasiłku tak, już jedną nogą na urlopie więc troszkę na luzie ;)
EDIT: z tego co czytam teraz to statusu bezrobotnego dalej nie mogą mieć bo mają "stałe źródło dochodu" ;)
bezrobotnym – oznacza to osobę, o której mowa w art. 1 ust. 3 pkt 1 lub pkt 2 lit. a-l, n oraz p, lub osobę, o której mowa w art. 1 ust. 3 pkt 3, 5 lub 6, niezatrudnioną i niewykonującą innej pracy zarobkowej, nieuczącą się w szkole, z wyjątkiem osoby uczącej się w szkole dla dorosłych, branżowej szkole II stopnia w formie stacjonarnej lub zaocznej, w szkole policealnej w formie stacjonarnej lub zaocznej, lub przystępującej do egzaminów eksternistycznych z zakresu programu nauczania szkoły dla dorosłych lub branżowej szkoły II stopnia, lub kształcącej się na studiach niestacjonarnych, lub uczącej się w szkole artystycznej realizującej wyłącznie kształcenie artystyczne, niemającą stałego źródła dochodu, zdolną i gotową do podjęcia zatrudnienia w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym w danym zawodzie lub w danej służbie albo innej pracy zarobkowej albo jeżeli jest osobą niepełnosprawną, zdolną i gotową do podjęcia zatrudnienia co najmniej w połowie tego wymiaru czasu pracy, zarejestrowaną w powiatowym urzędzie pracy, zwanym dalej „PUP”, jeżeli:
42)
stałym źródle dochodu – oznacza to:
e) nabycie na podstawie ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. z 2024 r. poz. 323, 858, 1615 i 1871 oraz z 2025 r. poz. 619 i 620) prawa do świadczenia pielęgnacyjnego lub specjalnego zasiłku opiekuńczego,
f) nabycie na podstawie ustawy z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz.U. z 2024 r. poz. 246) prawa do zasiłku dla opiekuna,
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Kontakt:

leol pisze: 03 cze 2025, 14:57 jak rozumieć w takim razie art. 17 ust 6
"Zarejestrowanie w powiatowym urzędzie pracy jako osoba poszukująca pracy lub posiadanie statusu bezrobotnego nie ma wpływu na uprawnienie do świadczenia pielęgnacyjnego".

W naszej sprawie Pani miała ŚP na matkę do 31.05.2025 r., na podstawie orzeczenia z ZUS. Komisja nie wiadomo kiedy, więc Pani sobie wymyśliła że poszłaby do PUP się zarejestrować bo tam kiedyś zawiesiła prawo do zasiłku dla bezrobotnych i teraz zanim dostanie orzeczenie i przejdzie cała procedura to pobrałaby ten zasiłek dla bezrobotnych - czy może?
może, chodzi o to, że nas przy rozpatrywaniu SP PUP kompletnie nie interesuje ale odwrotnie już tak
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

@Tom ja szukałem zapisu jak był w poprzedniej ustawie a czymś taki to tylko zagmatwali ale nie doczytałem, dzięki
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Kontakt:

ja na definicję "stały dochód" i SP w tym dochodzie przypadkiem trafiłem jak szukałem "zasiłek" w treści ustawy ;) potem poszukałem do czego to niby jest, no i mnie cofnęło do definicji bezrobotnego.... fart bo już rzeźbiłem okólnik do pracowników żeby pupowców nie dawać do zdrowotnego i wywalić pouczenie o zgłoszeniu decyzji w pup :lol:
ODPOWIEDZ