OWW i OWD - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 07 gru 2023, 10:55

Proszę o pomoc mądre głowy.
Jestem OWW i DA wystapił o umorzenie( art. 30 pkt.2) , to robię swoje. Kwalifikuje się jednak na 30% spłaty, ale to wniosek do OWD jak dobrze rozumiem. Zakreciłam się, bo nie wiem, jesli OWD to ma rozpatrywać, to kto wydaje decyzję o umorzeniu skoro to dotyczy zadłużenia u mnie? To OWD wystawia decyzję, a ja jak mam ją wprowadzić w system? Czy oni postępowanie, a ja decyzję? Proszę podpowiedzcie jak to zrobić zgodnie z procedurami i by system to dał radę przemielić, bo nie moga być dwie decyzję moja i OWD.
Dziekuję
Justa333
Praktykant
Od: 10 lut 2023, 10:28
Zajmuję się: FA/ŚR

Napisano: 08 gru 2023, 10:34

DA jest w Twojej gminie? Jeśli tak, to po ustaleniu u komornika, że płacił przez ostatnie 3 lata miesiąc w miesiąc nie mniej niż 30%, to mu umarzasz. Decyzję wysyłasz do wiadomości komornikowi. Do akt notatka i do księgowości z podpiętym kserem decyzji umarzającej.
Jeśli, to nie Ty jesteś OWD, to go odsyłasz do jego gminy.
Lucyna123!
Stażysta
Od: 27 sty 2023, 11:44
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 08 gru 2023, 15:35

Właśie chodzi mi o to, czy OWD( nie ja w tym wypadku) gdzie może się zwrócić z wnioskiem o umorzenie tych 30% może wydać decyzję jak zadłużenie jest w OWW( czyli u mnie). Pogubiłam się. Ja nie jestem OWD i nie mogę mu umozyć tych 30%, ale jak OWD może to zrobić? Zakreciłam się strasznie, bo kwotę zadłużenia mam ja i by coś umozyć, musze to zrobić decyzją?

5
Justa333
Praktykant
Od: 10 lut 2023, 10:28
Zajmuję się: FA/ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem