Pan zwolniony z pracy z dniem 30.06.2020 z powodu zamknięcia firmy, zarejestrował się w urzędzie pracy ale nie dostał jeszcze zasiłku dla bezrobotnych, chce złożyć wniosek o świadzcenie pielęgnacyjne nad matką, czy moze jezeli przyznają mu zasiłek dla bezrobotnych i tak pozniej sie wyrejestruje?
Aż jestem ciekaw dla czego ? Moje SKO nigdy nie podważało otrzymywanie zasiłku dla bezrobotnych. Strona z decyzją zgłaszała się do PUP a tam ją wyrejestrowano wstecz od momentu przyznania SP. Świadczenia pobrane z PUP miała do zwrotu.
wielkiego uzasadnienia nie było tylko "w opinii kolegium pobieranie zasiłku dla bezrobotnych wyklucza prawo do świadczenia pielęgnacyjnego , w związku z czym postanowiono jak w sentencji" , teraz od jednej takiej mam skargę, więc może się naprostują
Czym różni się status poszukującego pracy od statusu bezrobotnego ? " Osoba bezrobotna poszukuje zatrudnienia, zatem jest również osobą poszukującą pracy. Poszukujący pracy, to taka osoba, która poszukuje pracy, ale nie ma prawa do statusu bezrobotnego (pobierania zasiłku dla bezrobotnych), bo np. jest zatrudniona, osiąga przychody z tytułu najmu lub renty, jest właścicielem gospodarstwa rolnego powyżej 2 ha przeliczeniowych lub utraciła prawo do pobierania zasiłku dla bezrobotnych. Osoba poszukująca pracy nie jest zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego i nie są opłacane za nią składki zdrowotne. " https://psz.praca.gov.pl/-/920001-czym- ... robotnego-
@zniesmaczona35
Zbiegu do świadczeń raczej nie ma.
A nie masz wątpliwości, co do konieczności sprawowania opieki ?