pani 71 lat i świadczenie pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 05 sie 2021, 13:47

pani ma 71 lat zrezygnowała z renty z krus zeby dostać świadzcenie pielęgnacyjne nad mężem , czy ona w ogole może rezygnozawać jeszcze z pracy lub podjęcia pracy
zniesmaczona35
Podinspektor
Od: 23 maja 2017, 9:29
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 05 sie 2021, 15:38

A inni emeryci, którym sądy administracyjne często przyznają rację też "nie rezygnowali z pracy lub jej nie podejmowali"
W wyżej opisanej sytuacji znaczącą rolę może odgrywać wiek i stan zdrowia owej Pani. Były wyroki oddalające skargi opiekunów będących w podeszłym wieku i starających się o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego.
Twoim zadaniem jest rozpatrzyć wniosek i wydać decyzję zgodna z art. 107 kpa.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 06 sie 2021, 7:18

Sprawa nie jest taka prosta.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/F2863A64F6
"Skarżąca tymczasem, jak wynika z wniosku, urodziła się w 1941 r. Zatem jest osobą, która wedle wszelkich zasad dotyczących wieku emerytalnego, zdolności podejmowania zatrudnienia ze względu m. in. na możliwości fizyczne i zdrowotne, wyłączona jest z rynku pracy, a przynajmniej nie wykazała, by było inaczej. W szczególności nie przedłożyła żadnego zaświadczenia lekarskiego z zakresu medycyny pracy, z którego jasno wynikałaby zdolność podjęcia legalnego, rejestrowanego zatrudnienia."

Ale już podobna argumentacja w wyroku https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/A2CD04E696 została podważona przez NSA.

Nie zwalnia Cię to z przeprowadzenia postępowania. Ja miałem osobę 69 lat ale ona miała wcześniejszą emeryturę z 1989 r. gdzie osoby sprawujące opiekę mogły przejść na wcześniejszą emeryturę. Ponadto na moją prośbę, osoba ta przedłożyła zaświadczenie lekarskie, gdzie lekarz (nie medycyny pracy tylko zwykły) stwierdził, że nie widzi przeciwwskazań aby mogła sprawować opiekę nad kimś innym. Te dwa fakty dały nam podstawę aby uznać, że osoba spełnia przesłankę z art.17 ust.1.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 06 sie 2021, 9:29

zniesmaczona35 pisze:
05 sie 2021, 13:47
pani ma 71 lat zrezygnowała z renty z krus zeby dostać świadzcenie pielęgnacyjne nad mężem , czy ona w ogole może rezygnozawać jeszcze z pracy lub podjęcia pracy
Ja bym dała odmowę. Bo ma ustalone prawo do świadczenia rentowego. To że ona zrezygnowała z pobierania to jej sprawa ale nie ma decyzji która by świadczyła o tym że prawo do świadczenia rentowego ustało. Nie wiem jak Wy ale u nas jest kilka kobiet po 60 które może by dostały emeryturę ale o nią się nie ubiegają bo byłaby dużo niższa niż SP. Świadczenie emerytalno-rentowe jest na wniosek strony i póki takiego wniosku nie ma to nie ma ustalonego prawa.
A jeżeli prawo do renty jest ustalone to czy ona pobiera czy nie to jest jej sprawa.
Podobnie jak z dodatkiem pielęgnacyjnym w DPS. Nie jest wypłacane ale mają prawo do niego i ZP nie przysługuje.
urzędas
Referent
Od: 09 kwie 2014, 9:01
Zajmuję się: SW, FA, ŚR, DS sprawozdania listy wypłat

Napisano: 06 sie 2021, 12:06

Ja też bym dała odmowę a jak chce to może się odwołać ale Ty masz pracować na ustawie a SKO czy sąd niech robi co chce.
kas321
Stażysta
Od: 24 mar 2020, 16:26
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x