Panie Tomku Sygnity - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 21 kwie 2016, 9:41

Mamy zainstalowaną wersję DPP004 i teraz dyrekcja żąda żebyśmy drukowali że osoba nie figuruje w CBB. Mamy taka odpowiedź że CBB nie zawiera informacji o wnioskach osoby do innych Jednostek Terenowych, ani o udzielonej lub odmówionej jej w =tych jednostkach pomocy. Jak to wydrukować do akt sprawy.
``OPS

Napisano: 21 kwie 2016, 10:01

Wszystkie komunikaty oznaczone w oknie procesu na niebiesko jako "Informacja", sygnalizują prawidłowe sytuacje, które nie dają podstaw do podejrzeń, że na to samo dziecko wnioskowano już o świadczenie wychowawcze w innych Jednostkach. Jeśli wszystkie komunikaty są tak oznaczone, to po zakończeniu sprawdzenia okno automatycznie się zamknie i można wybrać przycisk tworzący decyzje dla zaznaczonych wniosków. Zatem jeśli to okno zamyka się od razu, to oznacza, że wszystkie osoby zostały pomyślnie sprawdzone i nie wykryto żadnych informacji o ewentualnym pobieraniu przez nie świadczeń w innych Jednostkach. W takim przypadku nie ma potrzeby ani drukowania czegokolwiek, ani przeglądania wyników weryfikacji.

Natomiast jeśli dla jakakolwiek osoby będzie informacja dająca podstawę do podejrzenia, że w innej Jednostce mógł wystąpić wniosek o 500+, to okno nie zamknie się i w takim przypadku będzie można przeczytać z niego w której jednostce wystąpił wpis o tej osobie. W takim przypadku należy skontaktować się z tą Jednostką i dopiero jeśli ona potwierdzi pisemnie fakt złożenia wniosku o 500+ na to samo dziecko, to ta pisemna informacja dopiero powinna trafić do akt sprawy. Nie ma najmniejszego sensu drukowania czegokolwiek innego bo dopiero to pisemne potwierdzenie stanowi dowód.

Nie można ufać do końca zawartości Centralnej Bazy Beneficjentów, gdyż zawartość ta zależy od tego co wysyłają (lub nie wysyłają) do niej Jednostki.

Podsumowując:

- jeśli CBB nie zawiera informacji o wystąpieniu osób w innych Jednostkach - robimy decyzję, nie ma potrzeby drukowania ani przeglądania niczego. Fakt i data dokonania sprawdzenia zapisze się w systemie i nawet jak przyjdzie kontrola, to można go wtedy pokazać.

- jeśli CBB zawiera informację to nasz nowy mechanizm dostępny w DPP004 wykaże to jako żółty wiersz (okno się nie zamknie) i będzie wskazana nazwa Jednostki. Ale sam ten fakt jeszcze nie oznacza że na 100% na to dziecko złożono wniosek o 500+ konieczny jest kontakt z tą jednostką, o którym pisałem wcześniej. Po wyjaśnieniu sprawy tą drogą robimy decyzję.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 21 kwie 2016, 13:25

Mam najnowszą poprawkę i przy weryfikacji mam ostrzeżenie na żółto iż nie można zweryfikować danej osoby ( próba 1) potem okno normalnie się zamyka. I co w takiej sytuacji?
Andrzej33

Napisano: 21 kwie 2016, 13:27

Andrzej33 pisze:Mam najnowszą poprawkę i przy weryfikacji mam ostrzeżenie na żółto iż nie można zweryfikować danej osoby ( próba 1) potem okno normalnie się zamyka. I co w takiej sytuacji?
Andrzeju, wszystko to dokładnie opisałem w mojej instrukcji, załączam cytat:

nie można sprawdzić osoby (próba nr xxx)

Ostrzeżenie takie oznacza, że sprawdzenie nie jest obecnie możliwe. W pierwszej kolejności należy upewnić się, że dane osobowe są dobrze podane, np. czy nazwisko nie zawiera znaków spacji itp. Jeśli wszystkie dane są prawidłowe, należy ponowić jeszcze dwa razy wybór przycisku „Sprawdź, czy w innych Jednostkach wystąpiły osoby z wniosków”, ponieważ trzy nieudane próby będą dla oprogramowania sygnałem, że z powodu niezależnego od organu właściwego, nie jest możliwe sprawdzenie osoby i oprogramowanie nie będzie blokować decyzji.

Wspomniane wyżej umożliwienie podjęcia decyzji po trzech nieudanych próbach sprawdzenia, jest konieczne, aby zapobiec zupełnemu brakowi możliwości wydania decyzji i tym samym wypłacenia świadczenia wychowawczego. Ostateczną decyzję co do rozstrzygnięcia sprawy, w takich przypadkach powinien podjąć organ właściwy.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 21 kwie 2016, 13:35

A czy jeżeli mam kilka wydanych decyzji bez sprawdzenia jak nie miałem jeszcze poprawki zainstalowanej to teraz muszę ich zweryfikować jeszcze raz czy system po zatwierdzeniu decyzji sam wysłał dane?

Pozdrawiam
Andrzej33

Napisano: 21 kwie 2016, 13:39

Nie musisz nic z nimi robić.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x