panna a 500+ - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 17 lut 2016, 9:11

masterm pisze:proponuje przeczytac art 7 ust 2 projektu ustawy
to dochód uzyskany
kawa i ciasto pisze:Jak będzie, to się dowiemy jak wejdzie ustawa w życie. Na razie nie ma ustawy, jest projekt. Asia tutaj już rzuca ustawą, na razie nie ma i nie ma się co wypowiadać.
Jeśli będzie tak, jak przy becikowym, to petru i inni krzykacze "odetchną" - w końcu te wszystkie samotne ;) matki dostaną 500 i nikt nie będzie im kazał "dorabiać" dzieci ani "męża szukać" ;)
ten projekt to już czeka na podpis prezydenta
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 17 lut 2016, 9:14

Jasne, czeka na podpis. Czeka i czeka :)
Póki co, jeśli nie jest klepnięte, dla mnie dalej jest projektem.
kawa i ciasto

Napisano: 17 lut 2016, 9:15

no własnie... Senat przyjął bez zastrzeżeń. Za chwilę Endrju podpisze i po ptokach :lol:
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 17 lut 2016, 9:29

Nie musi być alimentów. W ustawie nie ma odpowiednika art. 7 pkt 5, więc nie ma podstaw do wydania decyzji odmownej osobie samotnie wychowującej dziecko, która nie am zasądzonych alimentów na jego rzecz od drugiego z rodziców.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 17 lut 2016, 9:32

ewalu pisze:
masterm pisze:proponuje przeczytac art 7 ust 2 projektu ustawy
to dochód uzyskany
kawa i ciasto pisze:Jak będzie, to się dowiemy jak wejdzie ustawa w życie. Na razie nie ma ustawy, jest projekt. Asia tutaj już rzuca ustawą, na razie nie ma i nie ma się co wypowiadać.
Jeśli będzie tak, jak przy becikowym, to petru i inni krzykacze "odetchną" - w końcu te wszystkie samotne ;) matki dostaną 500 i nikt nie będzie im kazał "dorabiać" dzieci ani "męża szukać" ;)
ten projekt to już czeka na podpis prezydenta
Art. 7. 1. Świadczenie wychowawcze nie przysługuje, jeżeli:
1) dziecko pozostaje w związku małżeńskim;
2) dziecko zostało umieszczone w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie albo w pieczy zastępczej;
3) pełnoletnie dziecko ma ustalone prawo do świadczenia wychowawczego na własne dziecko;
4) członkowi rodziny przysługuje za granicą na dziecko świadczenie o podobnym charakterze do świadczenia wychowawczego, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.
2. Świadczenie wychowawcze na pierwsze dziecko nie przysługuje, jeżeli osobie samotnie wychowującej dziecko nie zostało ustalone, na rzecz dziecka od jego rodzica, świadczenie alimentacyjne na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, chyba że:
1) drugi z rodziców dziecka nie żyje;
2) ojciec dziecka jest nieznany;
gosc1234

Napisano: 17 lut 2016, 9:34

to jest nie aktualny projekt .. w aktualnym jest to art. 8 i nie ma ust. 2
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 17 lut 2016, 10:07

A czy możecie podać link do aktualnego projektu? z góry dzięki.
bietka333*

Napisano: 17 lut 2016, 10:20

Dzięki bardzo:-)
bietka333*

Napisano: 17 lut 2016, 10:22

Czy możecie mi jeszcze podpowiedzieć gdzie w projekcie ustawy jest mowa o kosztach obsługi? znalazłam tylko o 1,5% (art. 29 ust.4) . Chyba gdzieś wcześniej czytałam, że w pierwszym roku miało być 2%.
bietka333*

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x