PCPR plan pracy z rodziną??? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 20 paź 2015, 14:51

Witam
Dostałam dziś pismo z PCPRu z prośbą o przesłanie do nich planu pracy z rodziną, gdzie m. in. trzeba podać informacje na temat komunikacji w rodzinie, ważnych wydarzeń w życiu rodziny, funkcjonowanie społeczne, sytuacja szkolna, czynniki stresogenne itp. itd.
Rodzina, której plan dotyczy nie korzysta z pomocy tutejszego ośrodka, nie jest z nimi prowadzona żadna praca socjalna, po prostu nie jest pod naszą opieką.
Proszę powiedzcie mi, czy naszym obowiązkiem jest przeprowadzanie takiego planu? Czy to tylko lenistwo pracowników socj. PCPRu i zrzucenie na nas ich obowiązków.
Nie znam rodziny, nie mam z nimi kontaktu na co dzień, więc jak mogę coś takiego opracować.
A może wystarczy napisać,że rodzina nie jest nam znana i nie możemy opracować planu, gdyż będzie niewiarygodny?

Co sądzicie ?
mori

Napisano: 20 paź 2015, 14:52

Aha, zapomniałam
Dziecko jest w pieczy zastępczej, a plan pracy ma być przeprowadzony z rodzicem biologicznym
mori

Napisano: 20 paź 2015, 22:59

Plan pracy z rodziną to narzędzie pracy asystenta rodziny (wynika z ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej i jest to zadanie przypisane gminie). Jeśli Wasza gmina nie zatrudnia asystentów rodziny, nie będziecie w stanie przesłać takiego planu, i tak też odpowiedzcie do PCPR. Co do lenistwa pcpr - nie wchodzi w grę, ponieważ pcpr ma w tej ustawie przydzielone inne zadania (zatrudnia koordynatorów rodzinnej pieczy zastępczej, którzy opracowują plany na rzecz powrotu dzieci z pieczy zastępczej). PCPR gdyby nawet chciało, nie może opracować planu pracy z rodziną biologiczną.
betta27

Napisano: 21 paź 2015, 8:17

To w takim razie powinien tam jechać koordynator rodzinnej pieczy zastępczej? Plan pracy dotyczy możliwości powrotu do rodziny biologicznej.
I dlaczego PCPR nie może opracować planu pracy z rodziną, tylko zrzuca to na OPS?
mori

Napisano: 21 paź 2015, 20:50

Ustawa o wspieraniu rodziny wyraźnie rozdziela zadania ops (gmina = zatrudnienie asystenta rodziny = praca z rodziną biologiczną = plan pracy z rodziną) oraz pcpr (powiat = zatrudnienie koordynatora pieczy = praca z rodziną zastępczą = plan powrotu dziecka do rodziny biologicznej). Koordynator pieczy NIE PRACUJE z rodzinami biologicznymi. Tako rzecze ustawa i możemy sobie psioczyć, ale musimy ją stosować.
Reasumując: nawet gdyby pcpr chciał, nie może tego sam załatwić bez udziału gminy (ops).
betta27

Napisano: 22 paź 2015, 8:01

Doczytałam i już prawie wszystko wiem. Zrozumiałam, że jeżeli rodzina nie ma przyznanego asystenta rodziny, to przesyłamy tylko informację na temat rodziny. Powiedzcie, czy dobrze myślę?
Dziękuję bardzo za odpowiedzi :)
mori

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x