Pełnoletni wychowanek a rozwiązanie rodziny
Pełnoletni wychowanek a rozwiązanie rodziny
Mam pytanie, co w przypadku uczącego się pełnoletniego wychowanka pozostającego w rodzinie, gdy sąd rozwiąże taką rodzinę zastępczą. Czy taki wychowanek jest zobowiązany się usamodzielnić? Czy może iść do innej rodziny i dalej kontynuowac nauke?
- iwa27
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Pełnoletni wychowanek a rozwiązanie rodziny
Jeśli sąd rozwiąże taką rodzinę to pełnoletni wychowanek z automatu się usamodzielnia, nie można bowiem dorosłego człowieka umieszczać w rodzinie zastępczej
Kontynuować naukę można dalej, ale pobierając świadczenia na kontynuacje nauki, które jest niższe od pomocy jaką dostaje rodzina zastępcza. I to - jak już wiele razy mówiłam - uważam za dużą niesprawiedliwość i dowód na to, że ustawa wcale nie jest pisana z myślą o dobrze dziecka, tylko z myślą o dobrze rodzin zastępczych. Proszę mnie dobrze zrozumieć, ja nie mam nic przeciwko rodzinom zastępczym, tylko nie podoba mi się fałszywość preambuły ustawy.

Kontynuować naukę można dalej, ale pobierając świadczenia na kontynuacje nauki, które jest niższe od pomocy jaką dostaje rodzina zastępcza. I to - jak już wiele razy mówiłam - uważam za dużą niesprawiedliwość i dowód na to, że ustawa wcale nie jest pisana z myślą o dobrze dziecka, tylko z myślą o dobrze rodzin zastępczych. Proszę mnie dobrze zrozumieć, ja nie mam nic przeciwko rodzinom zastępczym, tylko nie podoba mi się fałszywość preambuły ustawy.
Oprócz Pełnoletni wychowanek a rozwiązanie rodziny - Piecza Zastępcza przeczytaj również:
Alimenty cd.
Czy informować gminę o dziecku w RZ
czy wliczac w dochod zasiłek na kontynuowanie nauki
500+
dodatek 500+ dla rodziny która nie pobiera świadczeń na pokr
wolne miejsce
Decyzja czy informacja
studia II stopnia dla koordynatora RPZ
500+
Dochodzenie świadczeń alimentacyjnych przez kierownika PCPR
piecza zastępcza dla 5 dzieci
Opłata za pobyt dziecka w POW od matki przebywającej w POW