pełnoletnie dziecko składa wniosek. Elmer pomóż ;) - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 25 lut 2014, 12:43

witam.. wierzycielka złożyła wniosek w październiku.. przyznałam jej Fa i robiłam postępowanie wobec dłużnika... aż do wydania wniosku do prokuratury.. teraz jej córka jest pełnoletnia i składa wniosek sama na siebie.. co teraz robię? wysyłam do dłużnika informację o przyznaniu Fa córce i nowe postępowanie w tym samym okresie? mi wydaje się to bez sensu. czy tylko info i koniec bo już wydałam wniosek do prokuratury wcześniej.
~MM

Napisano: 25 lut 2014, 12:45

nie bardzo rozumiem sytuację.
Mamusia złożyła wniosek na tę osobę?
Jak zostały jej przyznane świadczenia?
~Elmer

Napisano: 25 lut 2014, 12:46

mamy zożyła w październiku jak córka była jeszcze niepełnoletnia i miała przyznany FA do stycznia czyli do ukończenia przez córkę 18 roku życia. teraz córka od lutego składa sama wniosek.
~MM

Napisano: 25 lut 2014, 12:50

i nie wiem czy musze jeszcze raz wzywac dkuznika na wywiad czyli robic następne postępowanie skoro zdążyłam juz wysłać wniosek do prokuratury na dluznika bo sie uchylał
~MM

Napisano: 25 lut 2014, 12:51

to masz tę pierwszą decyzje do d...py.
Nowe postępowanie - decyzja zależy od ciebie. Literalnie czytając ustawę to niestety tak
~Elmer

Napisano: 25 lut 2014, 12:52

dlaczego pierwsza do d..py?
~MM

Napisano: 25 lut 2014, 12:54

a masz podstawę prawną do wydania decyzji do ukończenia przez osobę uprawniona 18 lat?
~Elmer

Napisano: 25 lut 2014, 12:57

powiem szczerze. że jestem nowa.. i pracownica która była przede mna tak robiła od 2011r. bo gdzies wyczytała że tak nalezy robić.
~MM

Napisano: 25 lut 2014, 13:02

i komornicy zazwyczaj tez egzekucje prowadzą na wniosek przedstawiciela ustawowego do ukończenia przez stronę 18 roku życia a następnie wzywają osobę pełnoletnią żeby sama złożyła wniosek w celu dalszej egzekucji. przynajmniej u nas tak jest.
~MM

Napisano: 25 lut 2014, 13:02

wg mnie to zła praktyka nie znajdująca uzasadnienia w żadnym akcie prawnym.
Jak przyznajecie ZP (mamusia składa wniosek na 16 latka, orzeczenie na 5 lat)?
~Elmer

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x