pełnomocnictwo -CZYSTE POWIETRZE - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 29 kwie 2024, 15:33

Mam lawinę wniosków o wydanie zaświadczenia i do odebrania zaświadczenia przez PEŁNOMOCNIKA.

Pełnomocnictwa w konkretnych sprawach PRZEDSTAWICIELE (3 różne osoby) jednej firmy, mają indywidualne pełnomocnictwa.

na pytanie o dokonaniu opłaty skarbowej, nie mają , bo różnie czasami gminy chcą inne nie. No i jeśli chcemy to mogą zapłacić.
Dziwne, o co chodzi, praktyka zupełnie inna w każdej gminie?
apilaw
Referent
Od: 16 kwie 2014, 11:49
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2024, 16:23

Generalnie od okazania pełnomocnictwa przy "Czystym powietrzu" musi być opłata skarbowa 17 zł. Wyjątkiem są pełnomocnictwa dla wstępnych, zstępnych, małżonka lub rodzeństwa (część IV załącznika do ustawy o opłacie skarbowej).
Problem z interpretacją pojawia się przy pełnomocnictwach dla innych osób, które dotyczą tylko i wyłącznie odbioru dokumentu. Takie pełnomocnictwo również będzie zwolnione z opłaty, ale pod warunkiem, że jest poświadczone notarialnie. I tu jest spór, czy potwierdzenia notarialnego wymagać tylko na kopiach takiego pełnomocnictwa, czy na oryginale też - zapis w ustawie jest problematyczny. Moim zdaniem, na ten moment, oryginał też powinien być poświadczony notarialnie, jeżeli ma być zwolniony z opłaty, ale nie mam 100% potwierdzenia. Jeżeli pełnomocnictwo dla innych osób dotyczy nie tylko odbioru dokumentu ale np. ogólnie ubiegania się o wydanie zaświadczenia, to opłata musi być niezależnie od poświadczenia notarialnego.
Kolejna kwestia jest taka, że teoretycznie brak opłaty skarbowej nie jest podstawą do pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia. Wniosek należy rozpatrzyć mimo wszystko ale równocześnie zawiadomić urząd gminy o braku opłaty. Wówczas Urząd powinien prowadzić egzekucję administracyjną.
Dodatkowo warto zwrócić uwagę, czy osoba pełnomocnika została właściwie określona, w szczególności czy jest jego adres do doręczeń.
JLP
Referent
Od: 31 mar 2017, 11:17
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 10 maja 2024, 12:37

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/F2D0F249A5

Sąd ponownie przypomina, że w części IV kol. 4 pkt 1 załącznika do u.o.s. wskazano, iż złożenie dokumentu stwierdzającego udzielenie pełnomocnictwa lub prokury lub jego odpisu, wypisu lub kopi poświadczonej notarialnie lub przez uprawniony organ, upoważniającego do odbioru dokumentów podlega zwolnieniu od ww. opłaty. Tym samym, skoro ww. upoważnienie, zawierające umocowanie do odbioru dokumentów i nie stanowiące – wbrew kwalifikacji organów - pełnomocnictwa substytucyjnego (do reprezentowania ww. mocodawcy Skarżącego w postępowaniu administracyjnym), złożone zostało w organie administracji w oryginale, czego organ w rozpoznawanej sprawie nie kwestionował, powołując się jedynie na brak złożenia w oryginale lub poświadczonego w powyższy sposób pełnomocnictwa z dnia [...] r. udzielonego Stronie przez ww. spółkę, w ocenie Sądu, uznać należało, że ww. upoważnienie z dnia [...] r. nie podlega opłacie skarbowej.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 10 maja 2024, 12:52

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/215B1F667B

Skoro skarżący ‒ działając jako pełnomocnik ‒ podpisał i złożył wniosek o wydanie zaświadczenia, to dokonanie takiej czynności objęte jest obowiązkiem uiszczenia opłaty skarbowej. Zatem organ prawidłowo uznał, że z chwilą złożenia wypisu dokumentu stwierdzającego udzielenie pełnomocnictwa powstał po stronie skarżącego obowiązek zapłaty opłaty skarbowej w kwocie 17 zł, bowiem na podstawie tego pełnomocnictwa działał on w szerszym zakresie niż tylko i wyłącznie odbiór zaświadczenia. Wynika to wprost z literalnego brzmienia powołanych wyżej przepisów u.o.s.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 10 maja 2024, 12:53

Podsumowując złożenie wniosku + odbiór = opłata skarbowa. Sam odbiór bez opłaty.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 10 maja 2024, 14:14

ci pełnomocnicy to jakaś plaga
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 10 maja 2024, 15:53

Plaga to jest wniosków. Ja już wydałem tyle zaświadczeń co w całym 2023 r. a dopiero jest maj :D Ba wydałem w tym roku więcej zaświadczeń do CP niż przyznałem becikowych :D :D :D
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 13 maja 2024, 7:25

u nas już 1,5x tyle co w tamtym roku :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 13 maja 2024, 14:11

Oświećcie mnie kto powinien potwierdzić takie pełnomocnictwo: notariusz, urząd gminy, czy jak Pan przy mnie napisze, że upoważnia Pana takiego a takiego do odebrania zaświadczenia do czystego powietrza to ja mogę potwierdzić?
Patela
Stażysta
Od: 31 sie 2022, 18:09
Zajmuję się: ŚR,DM

Napisano: 20 wrz 2024, 13:40

Dzień dobry czy ktoś ma może wzór wezwania do wniesienia opłaty za pełnomocnictwo do wydania zaświadczenia do czystego powietrza. Proszę podzielcie się. Dziś wpłynął wniosek o wydanie zaświadczenia i do wniosku dołączono pełnomocnictwo w tym zakresie i jak czytam komentarze wyżej należy w tej sprawie pobrać opłatę skarbową w kwocie 17zł. OPŁATY TAKIEJ NIE BYŁO. I teraz muszę wezwać do opłacenia pełnomocnictwa. Tą opłatę to ma wnieść pełnomocnik czy wnioskujący o wydanie zaświadczenia? Wniosek podpisany jest przez wnioskodawcę a tylko dołączone pełnomocnictwo dla obcej osoby do złożenia wniosku i wydania zaświadczenia (pełnomocnictwo nie jest potwierdzone notarialnie). Proszę o pomoc jak sobie z tym radzicie u siebie???
Gonia82
Praktykant
Od: 21 cze 2024, 15:08
Zajmuję się: pracuję w OPS dział świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x