Pełnomocnik - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 03 wrz 2015, 12:10

kobieta wyjechała za granicę, córka (prawie pełnoletnia) została w Polsce , ojciec płaci alimenty , kobieta zostawiła siostrze swojej notarialne pełnomocnictwo do załatwiania za nią spraw urzędowych, w banku itp.
Czy ona może za nią złożyć wniosek o rodzinne na tą córkę?
annna1

Napisano: 03 wrz 2015, 12:13

no a wyjazd za granice Ci zgłosiła ?
asiak

Napisano: 03 wrz 2015, 12:14

ale matka musi być podpisana we wniosku
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 03 wrz 2015, 12:15

ewalu pisze:ale matka musi być podpisana we wniosku
tzn. musi się podpisać ;)
asiak pisze:no a wyjazd za granice Ci zgłosiła ?
jak wyjazd nie do pracy to nie musi zgłaszać
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 wrz 2015, 12:18

no własnie podpisów nie bedzie, ta ciotka mówi ze ona za nią w jej imieniu podpisze z upoważnienia , ale mi sie wydaje ze chyba nie.
oczywiscie ze nie zgłosila teraz wyszło jak okres sie zmienia , chyba do nielegalnej pracy,
moim zdaniem tak nie można , ale chciałam sie upewnić
annna1

Napisano: 03 wrz 2015, 13:43

Świadczenia rodzinne przysługują osobom, o których mowa w ust. 2, jeżeli zamieszkują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres zasiłkowy, w którym otrzymują świadczenia rodzinne, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.
zagranica

Napisano: 03 wrz 2015, 13:50

aby korzystać ze św. rodz. w ramach koordynacji to nie jest potrzebne legalne zatrudnienie wystarczy legalny pobyt
tttt

Napisano: 03 wrz 2015, 13:59

zagranica pisze:Świadczenia rodzinne przysługują osobom, o których mowa w ust. 2, jeżeli zamieszkują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres zasiłkowy, w którym otrzymują świadczenia rodzinne, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.
ale człowiek może wyjeżdżać sobie za granicę .. "zamieszkanie" mu nie tego nie zabrania .. m nie bardziej "boli" ten pełnomocnik''...
co do koordynacji to mamy art. 23 a ust. 2 a:
Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się w przypadku wyjazdu lub pobytu turystycznego, leczniczego lub związanego z podjęciem przez dziecko kształcenia poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej.
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 wrz 2015, 15:23

no własnie mi też chodzi o pełnomocnika
może jednoznacznie może ktoś złożyć i się za nią podpisać czy nie może?
annna1

Napisano: 03 wrz 2015, 15:25

annna1 pisze:no własnie mi też chodzi o pełnomocnika
może jednoznacznie może ktoś złożyć i się za nią podpisać czy nie może?
jak dla mnie to nie ... ale mogę się mylić .. zwłaszcza, że na złożenie wniosku ma czas do 30 listopada :)
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x