pelnomocnik ds. doreczeń i dł. za granicą - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 lis 2014, 10:19

dluznik mieszka i pracuje za granicą, na terenie mojej gminy mieszka jego ojciec, który jest jego pełnomocikiem ds. doręczeń. dostalam wniosek o podjecie działań wobec dłużnika. moje pytanie
1) czy ja prowadze postępowanie i wysyłam wezwanie zaadresowane na pelnomocnika?
2) dłuznik sie nie zglosi bo za granica - uruchamiam machinę zmierzajaca do uznania za dłużika i tak dale zgodnie z ustawą
3) przyjdzie ojciec i oswiadczy ze syn jest za granicą i nie moze sie zglosić w wyznaczonym terminie- wszczynam proceduę jak wyżej
Jak myślicie co w takiej sytuacji? czy komornik nadal powinien prowadzic egzekucje?
Bardzo prosze o wszelka pomoc
jaga72

Napisano: 05 lis 2014, 14:59

hej koledzy i kolezanki bardziej doswiadczone pomóżcie nowicjuszce. rok temu dłuznik stawił sie na wywiad i podał info o zamieszkaniu i pracy za granicą. teraz dostaliśmy ponownie wniosek od Organu wierzycielki i nie wiem czy go wzywać, czy ja jestem organem dłużnika. bardzo proszę o pomoc, co radzicie jak postąpić?
jaga72

Napisano: 05 lis 2014, 15:05

jeżeli mieszka (a nie przebywa) poza granicami kraju to nie jesteś OWD.
Czyli odpowiadając na twoje pytanie:
1. nie;
2. chowasz machinę i odkręcasz sprawę;
3. a co ma ojciec do gadania?
4. nie ty jesteś od oceny co komornik winien robić. Jak robi to znaczy, że ma do tego podstawy. Komornik może prowadzić postępowanie względem dłużnika za granicą, jeżeli ma majątek w Polsce.

W twoim przypadku podstawowe jest ustalenie gdzie on mieszka.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 05 lis 2014, 16:14

dzięki Elmer
OD 2011 ROKU PRACUJE i mieszka w Holandii, zameldowany jest w Kielcach a na naszym terenie mieszka ojciec, więc chyba nie jestem OWD. chowam machinę i odkręcam sprawę to znaczy co robię?. poprzedniczka te wszystkie informacje w tamtym roku przekazała OWW a oni znowu przesłali do nas wniosek o podjęcie działań
jaga72

Napisano: 05 lis 2014, 19:02

to znow im napisz,ze dluznik nie mieszka na terenie twojej gminy, w zwiazku z czym nie jestes organem wlasciwym - upewnij sie tylko, ze tak jest nadal - bo moze juz wrocil i mieszka;-) jesli nic sie nie zmienilo to dodaj im jeszcze w tym pismie,ze z posiadanych przez was informacji dluznik mieszka i pracuje w holandii
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 06 lis 2014, 13:47

dzięki. A powiedz mi jeszcze żeby ustalić czy cos sie w jego sprawie zmieniło, to wysyłam wezwanie na wywiad , które adresuje na ojca jako pełnomocnika?
jaga72

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x