Pełny okres składkowy w KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 02 gru 2015, 9:33

Rolnik ma właśnie przyznane SZO. Wyraził wolę pozostania w KRUS na wniosek, ale tam mu powiedzieli, że go nie ubezpieczą, bo ma już pełny okres. Czy ubezpieczamy go społecznie w ZUS (zdrowotnie oczywiście tak), czy dajemy spokój?
Walery

Napisano: 02 gru 2015, 11:12

zdrowotne jeżeli zgłosi go np. małżonka może mieć w KRUS jako członek rodziny wtedy
gucio

Napisano: 02 gru 2015, 11:40

Proszę o Wasze wypowiedzi (najlepiej poparte art. ): co z osobami, które już mają wymagany do emerytury okres składkowy w KRUS ?
Dotąd płaciliśmy za nich ZUS (mimo tego okresu 25 lat), a teraz w związku z art. 2 zmiany z 5 sierpnia 2015r. ??? Płacić czy nie ? Bo nasza klientka nie złożyła teraz żadnego wniosku nigdzie, a dotąd miała przez nas płacony ZUS. Na jakiej podstawie przestać płacić ZUS?
Ona chce po prostu mieć 2 emerytury jak osiągnie wiek: z ZUS i z KRUS.
Socjal 2

Napisano: 02 gru 2015, 12:28

A skąd wiesz,że osoba ma 25 lat składkowych w KRUS ? Przecież nie składała żadnego wniosku. Dwie emerytury to ona może mieć jak się urodziła przed 1947r.lub 49(dokładnie nie pamiętam) lub połączoną w ZUS z okresem z KRUS(1% najniższej emeryt. za każdy rok w KRUS). Innej możliwości polskie prawo nie przewiduje.
ramonka

Napisano: 02 gru 2015, 12:52

My po 25 latach w KRUS płacicmy składki do ZUS
krysia52

Napisano: 02 gru 2015, 13:16

Jak chcecie kopać się z koniem, Wasz sprawa.
Art.1pkt3 ustawy się kłania.
Gość

Napisano: 02 gru 2015, 13:20

Czyli jaka jest konkluzja?
Walery

Napisano: 02 gru 2015, 13:23

Gościu - nie chcę kopać się z koniem.
Chcę uzasadnić klientce, dlaczego nie będę już za nią opłacać składek em-ren ZUS. Jeśli do wieku emerytalnego miałaby płacony ZUS, to miałaby kiedyś dwie emerytury. Taki jest JEJ pomysł. Na jakiej teraz podstawie mam przestać płacić ZUS ?? Wskaż mi proszę coś konkretnego w przepisach, co klientkę jednoznacznie upewni, że ja mam rację.
Art 1 pkt 3 mówi tylko tyle, że nie mogę dalej jej składek KRUS płacić. To wiem
Socjal 2

Napisano: 02 gru 2015, 14:00

a ZUS bym płacił
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU