Piecza zastępcza-kto jest uprawniony do ŚW - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 26 mar 2020, 18:13

Witam

Otrzymałam postanowienie sądu dotyczące powierzenia pieczy nad małoletnim babci od 05.03.2020 r. do czasu wydania kolejnych postanowień. Przeciwko ojcu dziecka toczy się postępowanie o ograniczenie praw rodzicielskich. (Matka dziecka nie ma ograniczonych praw, nie mam informacji dlaczego jej nie powierzono opieki). Uchyliłam informacje ojcu dziecka od kwietnia. Czy w tym przypadku babcia może złożyć wniosek o 500+ na dziecko?

Proszę o pomoc
aleksandrago
Praktykant
Od: 26 mar 2020, 17:51
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 03 kwie 2020, 9:58

Art. 8 [Nieprzysługiwanie świadczenia]
1. Świadczenie wychowawcze nie przysługuje, jeżeli:
2)dziecko zostało umieszczone w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie albo w PIECZY ZASTĘPCZEJ. dziecko jest w pieczy zastępczej świadczenia nie przysługują. mam teraz podobną sprawę i szukam właśnie inf. a zapytam tylko na jakiej podstawie uchyliłaś informację bo muszę zrobić to samo może coś podpowiesz.
hania:-)
Praktykant
Od: 07 cze 2017, 13:08
Zajmuję się: Św

Napisano: 03 kwie 2020, 10:03

babcia mogłaby wystąpić o świadczenie gdyby była opiekunem faktycznym dziecka, przy czym za taką uważa się osobę, która wystąpiła z wnioskiem do sądu opiekuńczego o przysposobienie dziecka.
hania:-)
Praktykant
Od: 07 cze 2017, 13:08
Zajmuję się: Św

Napisano: 03 kwie 2020, 10:46

Babci należy się dodatek wychowawczy z PCPR i to tam musi złożyć wniosek...
nowa26
Referent
Od: 09 mar 2018, 9:36
Zajmuję się: ŚW,FA,DS,KDR,CP

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem