cześć. słuchajcie-macie pieczątki o uprawomocnieniu się decyzji?? bo chcemy wyrobić sobie i zastanawiamy się nad treścią. najlepiej żeby pasowała i do funduszu i do świadczeń rodzinnych. bo w FA decyzje są natychmiast wykonalne. a w ŚR nie. i taka jakaś uniwersalna by się przydała. jakieś propozycje?:)
oj no stają się ostateczne:) bo ostatnio nasz wydział komunikacji się czepnął że nie przystawiliśmy pieczątki i wielka afere z tego tytułu zrobili i dla świętego spokoju ją zrobić chcemy. a że z FA do komornika też mamy wysyłać już ostateczne decyzje to akurat też postawić mozna bedzie te pieczatki.....
Dla mnie bzdura. Decyzja to nie wyrok, nie musi mieć wbitej klauzuli.
Decyzja staje się ostateczna dlatego że przepis tak stanowi,a nie dlatego, że ktoś przywalił pieczątkę.
Ja działam dokładnie w przeciwnym kierunku, chcę doprowadzić do jak najmniejszej ilości pieczątek. Na dobrą sprawę już dziś można zrezygnować z pieczątek stanowiskowej i nagłówkowej. Tylko trzeba decydentów przyzwyczajonych do opieczętowanych papierów przekonać.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
no to sobie zrob taka: "Decyza stała się ostateczna w dniu...." mozesz tez sobie taki zapis dodac w wydrukach decyzji (i obedzie sie bez pieczątki) , taka tresc bedzie uniwersalna bo ostatecznosc decyzji zawsze nastepuje w pierwszym dniu po uplywie terminu do wniesienia odwolania, jesli takie odwolanie nie wplynelo...i obojetnie ze decyzje z fa sa natychmiast wykonalne:0 ostateczne staja sie tak samo jak kazde inne
Ale chory pomysł- na decyzji przystawiać pieczątki że stała się prawomocna!!
Oczywiście że do wydziału komunikacji wysyłacie decyzję prawomocną a na potwierdzenie tego faktu załączacie potwierdzenie odbioru przez albo jak osobiści klient odbiera to jest data odbioru.