WITAM, MOŻE BANALNE PYTANIE, ALE CHCĘ POZNAĆ WASZĄ OPINIE. PRZYJELISMY, ŻE DZIECI DO 18 R.Ż OTRZYMUJĄ 150 %. SUGERUJĄC SIE WYKAZEM DZIECI NIE MAJĄ UDZIAŁU WŁASNEGO. W RUBRYCE PRZY PIELUCHOMAJTKACH JEST 30% UDZIAŁU WŁASNEGO. NO I TERAZ MOJE PYTANIE TE 30 % DOTYCZY TYLKO OSÓB DOROSŁYCH? WEDŁUG NASZYCH WYTYCZNYCH BĘDZIE TO 90X150%=135 ZŁ POMOCY
a czy macie opinie do jakiego czasu możemy się cofać dofinansowując faktury np. za pieluchomajtki? czy faktury np. z 2013 roku też mogę w tym roku sfinansować? (faktury nie były dofinansowane, w momencie kupna osoba była niepełnosprawna).
My w tej sprawie pisaliśmy we wrześniu zapytanie do Biura Pełnomocnika Rządu ds Osób niepełnosprawnych i otrzymaliśmy odpowiedź, że "zgodnie ze stanowiskiem Ministerstwa finansów nie ma prawno-formalnych przeszkód, aby osoby niepełnosprawne , spełniające kryteria określone w rozporządzeniu MPIPS z dnia 25 czerwca 2002r. w sprawie określenia rodzajów zadań powiatu, które mogą być finansowane ze środków PFRON (DZ.U. z 2015r, poz 926)- mogły ubiegać się o dofinansowanie do zakupu przed. ort. i śr. pom. na podstawie lat ubiegłych."