Witam.
"Czy mógłby ktoś wytłumaczyć jak liczycie dofinansowanie 150% do pieluchomajtek i wkładów na nowych zasadach z nowymi limitami?"
Zlecenia do końca listopada w przypadku 101 na pieluchomajtki , na starych zasadach.
Tak jak poprzednio 150 %. Czyli 100% limitu plus 50% limitu.
Jeśli poprzednio były progi: limit do 90zł, do 90szt. To nasz limit 100% to 90zł , 50% to 45zł.
(analogicznie do 180zł przy zwiększonym limicie np.100 szt. miesięcznie :180zł+90zł)
W PRZYPADKU GDY KWOTA ZAKUPU BYŁA MNIEJSZA NIŻ LIMIT , PACJENT I TAK WPŁACAŁ 30% WKŁADU WŁASNEGO KWOTA BRUTTO STAWAŁA SIĘ LIMITEM!!
przykład zakupionych pieluchomajtek P101 na brutto 70zł to 70zł było naszym 100% , czyli jego wkład własny wynosił 21 zł a NFZ pokrywał koszt 49zł.
I wiadomo że nie miał dodatkowych kosztów niż 30% z limitu i nie trzeba było liczyć 150% .
A teraz wracając do liczenia na nowych zasadach czyli 1,70zł za szt. na pieluchomajtki i 1zł na podkłady . Jeśli kwoty zakupu na szt. są mniejsze to ich wkład własny to 30% i RÓWNIEŻ nie trzeba liczyć 150% , WIADOMO!!
NIESTETY kod ten sam 101 , na szczęcie strona 4 zlecenia mówi nam ile sztuk pieluchomajtek i podkładów i na jaką kwotę.
Ja obliczam na pieluchomajtki osobno i podkłady osobno, WIADOMO !! różne kwoty!!
Szkoda , że na stronie 5 kopii zlecenia refundacja NFZ jest zsumowana, ale na pieczątkach wszystko jest widoczne. Suma 2 pozycji z NFZ!
jeśli o mnie chodzi to nie rozumiem sytuacji po co liczenie WKŁADU WŁASNEGO *150% ?!?!?!
Liczę 100% ile przysługuje dofinansowania ze środków PFRON i widzę czy przekroczył czy nie w kwocie ogólnej dopłaty pacjenta, to nawet rzuca się w oczy na ostatniej pozycji na stronie 5 kopii zlecenia lekarskiego.
Ogólnie po zmianach jak zawsze ktoś zyskuje i ktoś traci..
Teraz pacjent jak idzie do apteki to wie dokładnie ile na sztukę może otrzymać ze środków PFRON: 1,70zł na sztukę jak w rozporządzeniu i ewentualnie 50% jeśli jest dopłacane do limitu na sztukę czyli :
pieluchomajtki 1,70zł *50% = 0,85zł ze środków PFRON
podkłady : 1,00zł *50% = 0,50zł ze środków PFRON
i oczywiście kwoty z NFZ, które przy realizacji zlecenia są odliczane od BRUTTO na fakturze.
Moje jedyne PYTANIE jest czy ktoś liczy oddzielnie pozycje na różne pieluchomajtki na fakturze??
(chodzi mi o różne kwoty za sztukę czyli poniżej limitu i od limitu 1,70zł ??)
Bo o ile na wcześniejszych zasadach był próg do 90 zł to teraz jest wyraźnie napisane 1,70 za szt.
Pozdrawiam serdecznie,
m