pieniążki na szkołę czy usamodzielnienie

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
~aśka

pieniążki na szkołę czy usamodzielnienie

Post autor: ~aśka »

to znowu ja z milionami wątpliwości!!
Mam takie pytanie czy jeżeli osoba usamodzielniona pobierze pieniądze na usamodzielnieni to czy nadal będzie dostawała pieniążki na kształcenie?
Dzieki
~matrix

Re: pieniążki na szkołę czy usamodzielnienie

Post autor: ~matrix »

odpowiedziała CI w powyższym poście
pozdrawiam
~beata

Post autor: ~beata »

Hej, pieniadze na kontynuowanie nauki tak, zasiłek na zagospodarowanie - tak, lecz na usamodzielnienie dopiero wtedy, jak skończy szkołę! pozdrawiam
~abcde

Post autor: ~abcde »

Może otrzymywać pomoc na kontynuację nauki po otrzymaniu usamodzielnienia. Zazwyczaj usamodzielnienie wypłaca się po ukończeniu nauki ale w szczególnie uzasadnionych przypadkach jak np otrzymanie mieszkania może otrzymać je wcześniej otrzymując nadal pieniądze z tytułu kontynuowania nauki
~Marycha

Ile?

Post autor: ~Marycha »

Pytanko. Czy jest jakaś określona suma na usamodzielnienie czy to od czegoś zależy??
~matrix

Post autor: ~matrix »

tak zależy od łącznych okresów pobytu w placówce i rodzinie zastępczej
~Alicja

Post autor: ~Alicja »

Pomoc pienięzna na usamodzielnienie jest wypłacana niezależnie od tego czy osoba kontynuje naukę. Osobna pomoc jest także przekazywana co miesiąc - na kontynuowanie nauki. Wysokość pomocy na usamodzielnienie jest uzalezniona od tego jak długo ta osoba przebywała w placówce. Warunkiem do jej przyznania jest pobyt conajmniej 1 rok, w jakiejś placówce czy rodzinie zastępczej. Np, 100% (konkretnej kwoty) za pobyt od 1 roku do 2 lat itd
Radzę zapoznać się z rozporządzeniem.
~Ania

Post autor: ~Ania »

Czy pomoc na usamodzielnienie i zagospodarowanie przysługuje usamodzielnianemu wychowankowi po ukończeniu 25 lat? W przypadku pomocy na kontynuację nauki świadczenie przyznajemy do 25 lat a na usamodzielnienie i zagospodarowanie???
~Ania

Post autor: ~Ania »

Szkoda! Myślałam, że ktoś mi odpowie na moje pytanko, ale się myliłam!!!
~Mona

Post autor: ~Mona »

W rozporządzeniu jest mowa, ze na kontynuowanie nauki otrzymuje się pomoc nie dłużej niż do ukończenia 25 roku życia, więc sądzę, że wypłata pomocy finansowej na usamodzielnienie i rzeczówki może nastąpić później ( nie ma określonych ram czasowych)
ODPOWIEDZ