pieniążki na szkołę czy usamodzielnienie
pieniążki na szkołę czy usamodzielnienie
to znowu ja z milionami wątpliwości!!
Mam takie pytanie czy jeżeli osoba usamodzielniona pobierze pieniądze na usamodzielnieni to czy nadal będzie dostawała pieniążki na kształcenie?
Dzieki
Mam takie pytanie czy jeżeli osoba usamodzielniona pobierze pieniądze na usamodzielnieni to czy nadal będzie dostawała pieniążki na kształcenie?
Dzieki
Re: pieniążki na szkołę czy usamodzielnienie
odpowiedziała CI w powyższym poście
pozdrawiam
pozdrawiam
Hej, pieniadze na kontynuowanie nauki tak, zasiłek na zagospodarowanie - tak, lecz na usamodzielnienie dopiero wtedy, jak skończy szkołę! pozdrawiam
Może otrzymywać pomoc na kontynuację nauki po otrzymaniu usamodzielnienia. Zazwyczaj usamodzielnienie wypłaca się po ukończeniu nauki ale w szczególnie uzasadnionych przypadkach jak np otrzymanie mieszkania może otrzymać je wcześniej otrzymując nadal pieniądze z tytułu kontynuowania nauki
tak zależy od łącznych okresów pobytu w placówce i rodzinie zastępczej
Pomoc pienięzna na usamodzielnienie jest wypłacana niezależnie od tego czy osoba kontynuje naukę. Osobna pomoc jest także przekazywana co miesiąc - na kontynuowanie nauki. Wysokość pomocy na usamodzielnienie jest uzalezniona od tego jak długo ta osoba przebywała w placówce. Warunkiem do jej przyznania jest pobyt conajmniej 1 rok, w jakiejś placówce czy rodzinie zastępczej. Np, 100% (konkretnej kwoty) za pobyt od 1 roku do 2 lat itd
Radzę zapoznać się z rozporządzeniem.
Radzę zapoznać się z rozporządzeniem.
Czy pomoc na usamodzielnienie i zagospodarowanie przysługuje usamodzielnianemu wychowankowi po ukończeniu 25 lat? W przypadku pomocy na kontynuację nauki świadczenie przyznajemy do 25 lat a na usamodzielnienie i zagospodarowanie???
Szkoda! Myślałam, że ktoś mi odpowie na moje pytanko, ale się myliłam!!!
W rozporządzeniu jest mowa, ze na kontynuowanie nauki otrzymuje się pomoc nie dłużej niż do ukończenia 25 roku życia, więc sądzę, że wypłata pomocy finansowej na usamodzielnienie i rzeczówki może nastąpić później ( nie ma określonych ram czasowych)
Oprócz pieniążki na szkołę czy usamodzielnienie - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
opiekun nocny???
terapeuta w placówce wielofunkcyjnej
mow i mos
Opiekun prawny
młodszy wychowawca a wychowawca
Pomoc na kontynuację nauki
Ośrodki socjoterapeutyczne wykaz
wyprawka
projekt utworzenia placowki op wych
Pracownik socjalny w placówce opiekuńczo- wychowawczej
placówki opiekuńczo - wychowawcze