pani złożyła wniosek na rodzinne jak się okazało toczy się sprawa o zaprzeczenie ojcostwa. Zbliżał się termin rozpatrzenia wniosku a wyroku brak wydłużyłam termin. Jednak pani ma ciągle przekładane terminy sprawy, wydłużyłam drugi raz i już nie mam takiej możliwości pownieważ jak wyroku nie było tak nie ma...czy pani w tym przypadku może wnioskować o zawieszenie postępowania?
Jeżeli masz komplet dokumentów to powinnaś wydać decyzję wg stanu obecnego. Ja w takim przypadku chyba żadnego zawieszania bym nie robiła.... natomiast jak zakończy się sprawa w sądzie to będzie zmiana sytuacji , uprawniona zgłosi i wtedy te swoją decyzję uchylisz/zmienisz
Miałem.
Nie jestem na 100% przekonany ale skłaniam się do zawieszenia. Orzeczenie o zaprzeczeniu/ustaleniu ojcostwa ma chyba charakter deklaratoryjny a nie konstytutywny. Ale to musiałbym jeszcze doczytać. Mając wiedzę o toczącym się postępowaniu w tej kwestii raczej bym zawiesił.
Już nie pamiętam dokładnie ale chyba kiedyś na początku SR rozkminialiśmy tę kwestię u mnie w pracy z radcami i innymi mądrymi głowami i od tamtej pory przy wnioskowaniu o samotne pytamy czy toczy się postępowanie o ustalenie ojcostwa.