pilne czy przyznać kartę !!! - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 30 mar 2016, 19:56

witam proszę o pilną odpowiedź biegłych w KDR
mam kobietę która ma 3 dzieci, 2 z nich z byłym mężem jest osobą rozwiedzioną, trzecie dziecko ma z konkubentem. Konkubent ma jeszcze 2 swoich dzieci z byłą żoną ,te dzieci mieszkają z byłą żoną ,też na terenie naszej gminy, na nie płaci alimenty. Pytanie brzmi czy mogę przyznać konkubentowi kartę dużej rodziny czy odmówić , czy konkubina może wpisać konkubenta do swojego wniosku o KDR i 2 dzieci konkubenta z poprzedniego związku ?czy ten konkubent powinien złożyć odrębny wniosek o kdr na 3 swoich dzieci, ale chyba nie bo konkubina już ich wspólne dziecko umieściła we wniosku. Głupieję już pomału pomóżcie zatem ?
anita///

Napisano: 31 mar 2016, 8:06

dwa odrębne wnioski powinni złożyć, każde z nich umieszcza na wniosku wspólne dziecko, ale tylko dla jednego z nich zamawia kartę, drugi rodzic w swoim wniosku zaznacza "nie wnoszę o przyznanie kdr"
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 31 mar 2016, 8:41

to znaczy że ojciec dzieci składa wniosek o kdr na siebie a wpisując swoje 3 dzieci zaznacza dla nich nie wnoszę o przyznanie karty dużej rodziny ? czy na te 2 dzieci z byłą żoną może złożyć wniosek czy nie może bo z nim nie mieszkają i płaci na nie alimenty ? a jak to zrobić w systemie czy wprowadzić samego ojca dzieci i zamówić dla niego samego kartę czy wprowadzić go razem z 3 dzieci i zaznaczyć nie zamawiam kart dla 3 dzieci czy zamawiam dla 2 z poprzedniego związku ?
anita///

Napisano: 31 mar 2016, 8:42

to znaczy że ojciec dzieci składa wniosek o kdr na siebie a wpisując swoje 3 dzieci zaznacza dla nich nie wnoszę o przyznanie karty dużej rodziny ? czy na te 2 dzieci z byłą żoną może złożyć wniosek czy nie może bo z nim nie mieszkają i płaci na nie alimenty ? a jak to zrobić w systemie czy wprowadzić samego ojca dzieci i zamówić dla niego samego kartę czy wprowadzić go razem z 3 dzieci i zaznaczyć nie zamawiam kart dla 3 dzieci czy zamawiam dla 2 z poprzedniego związku ?
anita///

Napisano: 31 mar 2016, 11:56

konkubina wypisuje wniosek tylko na siebie i swoich 3 dzieci (2 z poprzedniego związku i to 1 wspólne z konkubentem). Dla wszystkich zamawiasz kartę.
Konkubent składa osobny wniosek i wpisuje siebie i swoje dzieci z poprzedniego związku (bo przecież płaci na nie alimenty) i to dziecko wspólne z obecna partnerką, ale dla tego dziecka nie zamawiasz karty, bo wobec jednej osoby można tylko raz zamówić kartę w całej Polsce. Pytanie tylko, czy jego dzieci z poprzedniego związku mieszkają w twojej gminie? Bo jesli nie, to z całego wniosku wtedy zamawiasz kartę tylko i wyłącznie dla konkubenta.
mkaz
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 31 mar 2016, 18:43

2 dzieci konkubenta mieszka w naszej gminie : jedno dziecko ma skończone 18 lat a drugie ma 16 lat. Zastanawiam się czy on może na te dzieci zawnioskować o KDR one nie mieszkają z nim i nie są na jego utrzymaniu , poza tym on nie doniesie zaświadczenia szkolnego dla pełnoletniej córki , a jak dojedzie do mnie jego była żona to mnie jeszcze opieprzy że on wnioskuje o kdr a dzieci są na jej utrzymaniu ( w jakich przepisach mam szukać odpowiedzi czy ktoś ma jakieś namiary telefoniczne do kogoś mądrego w temacie ) ?
anita///

Napisano: 04 kwie 2016, 8:49

jesli płaci alimenty to dzieci są na jego utrzymaniu i nic nam do tego. Do systemu trzeba je wklepać i powinny widniec na wniosku, ale jeśli nie mieszkają w Twojej gminie to nie możesz im zamówić kart tylko trzeba przekazać częściowo wniosek do realizację przez inna gminę poprzez SI KDR (nie wiem jak), na e-learningu coś o tym było
mkaz
Starszy referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x