pilne - meldunek a zamieszkanie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 04 lut 2015, 15:43

małżeństwo mieszka w mojej gminie. zona zameldowana w innej (x) ale mam zaświadczenie ze w tamtej nie ubiega się o zasiłek, natomiast mąż jest zameldowany w mojej gminie.
mąż złożył u mnie wniosek na zr i dodatek z tytułu zamieszkiwania córki, która jest na stałe zameldowana w gminie zameldowania żony i tam też się uczy i mieszka. czy moge przyznać im to zamieszkanie?
Patrycjasr

Napisano: 04 lut 2015, 16:13

Sprecyzuj pytanie. Jeśli dobrze cię rozumiem to: zamieszkiwanie przyznaje się uczniom szkoły średniej jeśli dojeżdżają do szkoły albo jeśli mieszkają na stancji, potrzebne jest zaświadczenie o uczęszczaniu do szkoły średniej.
ana 14

Napisano: 05 lut 2015, 8:36

mam zaświadczenie ale ta dziewczyna mieszka w miejscowości w której znajduje się szkola i tam ma meldunek na stałe
Patrycjasr

Napisano: 05 lut 2015, 8:38

Masz mieć zaświadczenie z internatu, jak nie masz to dodatek nie przysługuje.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2015, 8:57

Iks pisze:Masz mieć zaświadczenie z internatu, jak nie masz to dodatek nie przysługuje.
a dlaczego z internatu :?:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2015, 8:59

w rozporzadzeniu jest napisane - zaświadczenie lub oświadczenie potwierdzające TYMCZASOWE ZAMELDOWANIE a ona ma stałe
Patrycjasr

Napisano: 05 lut 2015, 10:46

ewalu pisze:a dlaczego z internatu :?:
A w sumie nie wiem, w rozporządzeniu jest "zaświadczenie szkoły albo oświadczenie o uczęszczaniu dziecka do szkoły poza miejscem zamieszkania" czyli faktycznie nie trzeba konkretnie z internatu. Z drugiej strony dla mnie to jest świadczenie związane z większymi kosztami pobytu dziecka właśnie w internacie, więc jak ktoś mieszka u babci, matki, siostry to bym się chyba zastanowił czy przyznać.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2015, 10:57

kiedys w rozporzadzeniu bylo,ze ma byc zaswiadczenie z internatu lub bursy albo oswiadczenie wynajmujacego stancje plus tymczasowe zameldowanie....teraz jest tylko tymczasowe zameldowanie plus inne dokumenty , w tym oswiadczenia niezbedne do ustalenia prawa do tego dodatku...sami musimy "wymyslic" co nam jest niezbedne do ustalenia prawa do tego dodatku:) ja w tym konkretnym przypadku przyjelabym oswiadczenie, ze zamieszkuje na czas trwania nauki w mieszkaniu nalezacym do rodziny (gdzie jest zameldowana na pobyt staly) i przynalabym dodatek
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2015, 14:30

A ja chyba dałem odmowę w takim wypadku, ale teraz to do końca nie wiem czy dobrze zrobiłem, i czy w ogóle miałem taki przypadek, może tylko na forum to było? Kuwa po 4 tysiącach decyzji już niestety każdej nie pamiętam :(
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x