Prosze bo kwit leży, czas mija a ja nie wiem co zrobić. Walka z innym ośrodkiem od 2 lat. Teraz nowa sprawa. Mam dłuznika ktory zameldowany jest u nas mieszka w sąsiedniej gminie. W ubiegłym roku przyszedł wniosek o pdjęcie działań. Wezwano faceta ale on twierdzi ,że tu nie mieszka list przekazała mu matka i zlożył oświadczenie że mieszka u nich. Odeslalismy do nich.Teraz sytuacja się zmieniła Pan napisal podanie o umorzenie części zaległości z funduszu alimentacyjnego.Motywując ble ble że nie ma z czego że z żona nie mieszka itp.W podaniu napisał adres zam. ,,,,i tu adres z naszej gminy. To podanie odesłali do nas bo on u nas mieszka. I teraz co ja mam z tym zrobić wyprowadzcie mnie z błedu jeżeli sie myle a może tak jes. Pan ma zadłużenie z fa, tego świadczenia my nie wypłacamy tylko inna gmina. Do ktorego Wojta gminy on powinień sie zwrócić o umorzenie tych zaległości do tego gdzie ma zadłużenie czy tam gdzie mieszka.dlaczego nasz wójt ma podejmować decyzje o umorzeniu jeżeli to nieu nas jest to zadłużenie. Czy mmy mamy prwao decydowac o tym zadłużeniu z innej gminy tylko dlatego że teraz on mieszka,. Oni do nas to pismo przekazali zgodnie z właściwością.Sprawa bardzo pilna
Dwa przypadki umorzenia zadłużenia dłużnika. pierwszy, bo płaci
Art. 30. 1. Organ właściwy dłużnika może umorzyć należności, o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1, 2 i 4 ustawy, w łącznej wysokości:
1) 30%, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 3 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów;
2) 50%, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 5 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów;
3) 100%, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 7 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów.
A twój przypadek, bo jest biedny:
2. Organ właściwy wierzyciela może na wniosek dłużnika alimentacyjnego umorzyć jego należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, uwzględniając sytuację dochodową i rodzinną.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Art. 30. 1. Organ właściwy dłużnika może umorzyć należności, o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1, 2 i 4 ustawy, w łącznej wysokości:
1) 30%, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 3 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów;
2) 50%, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 5 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów;
3) 100%, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 7 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
OK OK... CZYLI MOŻEMY, ALE PAN DŁUZNIK DZIŚ PRZYSZEDŁ I OŚWIADCZYŁ MI ŻE MIESZKA TAM I JEST TAM ZAMELDOWANY A DRES JEST TYLKO DO KORESPONDECJI CZYLI ROZUMIEM ŻE ODSYŁAM DO NICH BO ONI SA ORGANEM WŁAŚCIWYM