Witam, mam pytanie art. 9 mówi o możliwości przeznaczenia świadczenia wychowawczego na opłacanie usług lub formy rzeczowe. Rodzina wynajmuje mieszkanie, pobiera 500 + na jedno dziecko. Kwota zadłużenia nie jest spłacana. Rodzinie grozi eksmisja. Czy z naszej strony możliwe jest przeznaczenie świadczenia na spłatę zadłużenia czynszu? Proszę o szybką odpowiedź. Pilna sprawa.
Super, dziękuję za odpowiedź. W takim razie będziemy działać. Nie jestem pewna czy dobrze myślimy jeżeli chodzi o postępowanie.
- Asystent rodziny pisze do nas pismo o marnotrawieniu środków.
- My wysyłamy pracownika socjalnego na wywiad w celu potwierdzenia informacji.
- pracownik socjalny potwierdza informacje i stosuje do nas pismo.
- My wysyłamy do wnioskodawcy informacje o zamiarach.
- Wnioskodawca musi (?) wyrazić na to zgodę.
- Wystawiamy decyzje o przekazywaniu środków na spłatę zadłużenia uzasadniając dlaczego, na np. 5 miesięcy
- Po upływie 5 miesięcy wystawiamy decyzje o ponownym przekazywaniu środków pieniężnych wnioskodawcy.
Jeśli możecie podpowiedzcie czy w taki sposób poprowadzić sprawę czy macie jakieś inne rozwiązania.
- Asystent rodziny pisze do nas pismo o marnotrawieniu środków.
- My wysyłamy pracownika socjalnego na wywiad w celu potwierdzenia informacji.
- wszczęcie postępowanie
- decyzja o formie rzeczowej do końca okresu.
Nowy okres:
-wniosek;
- informacja od asystenta
- wysyłamy pracownika socjalnego na wywiad w celu potwierdzenia informacji.
- decyzja o formie rzeczowej do końca okresu.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Idąc dalej...w moim przypadku strona po miesiącu zwróciła się z pisemną prośbą o wypłacanie jednak w formie przelewu na konto. Żeby się upewnić poprosiłam pracownika socjalnego o notatkę, okazało się, że nadal marnotrawi.
W jakiś sposób odpowiedzieć na prośbę? decyzja o odmowie zmiany decyzji na przelew? zwykle pismo informujące o braku możliwości zmiany formy wypłaty z bonu na przelew? a może potraktowac jako odwołanie i pomimo,że juz po terminie do odwołania wysłać to do SKO?