Pisma do DUW

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Milusia92
Stażysta
Zajmuję się: ŚR/FA/DO
Kontakt:

Pisma do DUW

Post autor: Milusia92 »

Czy praktykujecie pisma do DUW po prośbie klientki, aby rozpatrzyli szybciej jej sprawę? Dzisiaj dwie klientki dzwoniły do DUW co z ich sprawą (jedna ma nierozpatrzone od 2017 r.), kobieta w urzędzie powiedziała, żeby nasz gops wysłał pismo do DUW z zapytaniem co ze sprawami naszych klientek, motywując to powiedziała że gops powinien tez się zainteresować, a nie tylko przesyłać dokumentacje i wnioski. Miał ktoś podobną sytuację? Ta Pani napisała prośbę o informację na jakim etapie są jej sprawy, chcę to wysłać z moim pismem przewodnim.
nowa26
Referent
Zajmuję się: ŚW,FA,DS,KDR,CP
Kontakt:

Re: Pisma do DUW

Post autor: nowa26 »

Zdarzyło mi się że UW kazał klientce napisać pismo i przesłać za naszym pośrednictwem o szybsze rozpatrzenie sprawy(chodziło tam o to że nie mieli w UW jakichś informacji z zagranicy) ale pismo zaadresowane było do instytucji zagranicznej (której adres klientka dostała w UW) więc w sumie wyglądało to tak że u nas złożyła My wysłaliśmy do UW a oni za granicę - poplątane to jakieś ale przyniosło efekt...
Poza tym klientom wydajemy zawsze karteczkę z numerami kontaktowymi do UW oraz godzinami przyjęć w delegaturach i informujemy że tylko tam mogą dostać informacje o statusie sprawy...
Awatar użytkownika
Milusia92
Stażysta
Zajmuję się: ŚR/FA/DO
Kontakt:

Post autor: Milusia92 »

My też zawsze podajemy informację i podkreślamy że nie my jesteśmy organem właściwym do rozpatrywania tylko przekazujemy całą sprawę z wnioskiem itp. Ale dodzwoniły się chyba 2 osoby w poprzednim tygodniu tam i dostały takie info jak pisałam w zapytaniu i teraz mam telefony i pielgrzymki czy mogą napisać pismo u nas do DUW ...
bubek
Podinspektor
Zajmuję się: koordynacja
Kontakt:

Post autor: bubek »

oczywiście, że mogą
https://www.kasarodziny.pl/
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

jak DUW jest taki sprytny to bądź sprytniejszy.
Napisz klientowi nie żadne pismo, tylko ponaglenie i niech on to sam wysyła za potwierdzeniem zwrotnym. To naprawdę przyśpiesza :lol:
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
rachela
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: rachela »

de Charette pisze: 22 paź 2020, 10:25 jak DUW jest taki sprytny to bądź sprytniejszy.
Napisz klientowi nie żadne pismo, tylko ponaglenie i niech on to sam wysyła za potwierdzeniem zwrotnym. To naprawdę przyśpiesza :lol:
W DUW już nawet ponaglenia nie działają. Ludzie do mnie dzwonią z pretensjami że wysłali ponaglenie, 2 miesiące minęły i nadal nic :lol: Na pisma z prośbą o przyspieszenie rozpatrzenia sprawy, które klienci do nich wysyłali nawet nie odpowiedzieli.
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

no to fajnie, skarga na bezczynność. Z żądaniem 1000 zł :lol:
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
bubek
Podinspektor
Zajmuję się: koordynacja