PISMO DO SAMOTNEJ O DOSTARCZENIE WYROKU
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW, ŚR, FA
- Kontakt:
PISMO DO SAMOTNEJ O DOSTARCZENIE WYROKU
Witam,
czy gdy samotna kobieta złoży wniosek o 500+ np. 1 sierpnia a pismo o dostarczenie dokumentów czyli np. wyroku zasądzającego alimenty wysyłam do niej 20 sierpnia to daję jej 3 m-c od złożenia wniosku czy od wysłania tego pisma????
czy gdy samotna kobieta złoży wniosek o 500+ np. 1 sierpnia a pismo o dostarczenie dokumentów czyli np. wyroku zasądzającego alimenty wysyłam do niej 20 sierpnia to daję jej 3 m-c od złożenia wniosku czy od wysłania tego pisma????
- Paula
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: PISMO DO SAMOTNEJ O DOSTARCZENIE WYROKU
dajesz jej 2 tygodnie
- voodoo
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Art 19 ust 4. Gdzie tu dwa tygodnie widnieją?W przypadku gdy osoba samotnie wychowująca dziecko, której prawo do świadczenia wychowawczego w stosunku do danego dziecka uzależnione jest od ustalenia na rzecz tego dziecka od jego rodzica świadczenia alimentacyjnego na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, złoży wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego i nie dołączy do wniosku tego tytułu wykonawczego, podmiot realizujący świadczenie wychowawcze przyjmuje wniosek i, w zakresie ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego w stosunku do tego dziecka, wyznacza termin 3 miesięcy na dostarczenie tytułu wykonawczego. W przypadku dostarczenia tytułu wykonawczego lub innych dokumentów poświadczających okoliczności, o których mowa w art. 8 ust. 2 pkt 1-5, w wyznaczonym terminie, świadczenie wychowawcze przysługuje od miesiąca złożenia wniosku, jeżeli spełnione są pozostałe warunki uprawniające do świadczenia.
- Paula
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ach widzę, że voodoo mocno mnie lubi 
Lucyno, voodoo ma rację, jeśli samotna nie ma jeszcze zasądzonych alimentów i dopiero musi " ustalenia na rzecz tego dziecka od jego rodzica świadczenia alimentacyjnego na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd" to jak najbardziej dajesz 3 miesiące
Jednak napisałaś że chcesz ją wezwać do "dostarczenia dokumentów czyli np. wyroku" wtedy rozumiem, że ma już zasądzone i kwestia jest tylko dostarczenia Wyroku, wtedy dajesz 14 dni

Lucyno, voodoo ma rację, jeśli samotna nie ma jeszcze zasądzonych alimentów i dopiero musi " ustalenia na rzecz tego dziecka od jego rodzica świadczenia alimentacyjnego na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd" to jak najbardziej dajesz 3 miesiące
Jednak napisałaś że chcesz ją wezwać do "dostarczenia dokumentów czyli np. wyroku" wtedy rozumiem, że ma już zasądzone i kwestia jest tylko dostarczenia Wyroku, wtedy dajesz 14 dni
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW, ŚR, FA
- Kontakt:
nie ma zasądzonych jeszcze, to będzie sprawa z art. 19 ust 4. Ale czy daję jej 3 m-ce od złożenia wniosku czy od wysłania pisma?????
- Paula
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
od dnia złożenia wniosku
w przypadku gdy osoba...złoży wniosek...podmiot...przyjmuje wniosek i...wyznacza termin 3 miesięcy na dostarczenie tytułu...
Jeśli natomiast się zagapiłaś i za późno poinformowałaś dałabym jej czas od dnia poinformowania, za nasze gapiostwo nie mogą płacić klienci
w przypadku gdy osoba...złoży wniosek...podmiot...przyjmuje wniosek i...wyznacza termin 3 miesięcy na dostarczenie tytułu...
Jeśli natomiast się zagapiłaś i za późno poinformowałaś dałabym jej czas od dnia poinformowania, za nasze gapiostwo nie mogą płacić klienci
- Edysia185
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
A gdzie jest napisane, że to mają być 3 miesiące od złożenia wniosku? 3 miesiące od dostarczenia wezwania jak najbardziej. Wardach na szkoleniu mówił, żeby od razu wezwań nie wysyłać, żeby wydłużyć czas załatwienia alimentów.
- Paula
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nigdzie, choć tak rozumiem ten art. Co nie zmienia faktu, że proponowałabym jednak dać od czasu dostarczenia, by "przychylić" się w stronę wnioskodawcy.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: terapeuta osób niepełnosprawnych
- Kontakt:
Dzień dobry. chciałabym się podłączyć pod wątek i spytać o problem, który mnie spotkał. Mam dwoje dzieci,złożyłam wniosek o 500+ jako samotna matka . Dostałam wezwanie do uzupełnienia dokumentów, ponieważ nie mam zasadzonych alimentów ani w ogóle nie składała m wniosku do sądu, i raczej tego nutę zrobię, gdyż mimo iż mieszkam sama, chodzimy z partnerem na terapię i może finalnie uda nam się wychowywać dzieci razem. Co mam zrobić żeby dostać 500+? Złożyć oświadczenie, że jednak wychowuje dzieci w konkubinacie? Czy nie posadzą mnie o składanie nieprawdziwych informacji?
- Diana
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Twoja sytuacja jest dla nas prosta. Odpowiedź także. Jednak nikt Ci nie odpisze, żeby nie szerzyć pewnych rzeczy, bo potem nasza Minister musi dawać wywiady o uszczelkach
Hahahah Sorry -> o uszczelnianiu

Oprócz PISMO DO SAMOTNEJ O DOSTARCZENIE WYROKU - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
drugie dziecko staje się pierwszym w czerwcu, czy mogłam to
utrata i uzysk pracy za 2016r.
ryczałt - jak wpisać w Sygnity
UZYSKANIE PO URLOPIE WYCHOWAWCZYM
czy tak liczyć uzysk/utratę?
data zakończenia uzysku - SYGNITY
czy wpisujecie we wniosku np. diety osób siedzących w komisj
niepelnosprawne 20-letnie dziecko w składzie rodziny
zaległe uzyskania i utraty dochodu
czy stypendium - szkolenie , bon szkoleniowy
Przyznanie i odmowa z 1 wniosku - sygnity
Występowanie osób w innym ośrodku a nowy okres zas.
utrata dochodu - 2 umowy zlecenie
darowizna pieniężna? czy liczyć do 500+
Świadczenie wychowacze na drugie dziecko
Do Pana Tomka Sygnity..zaokrąglenia