Mam taka prośbę. Czy mógłby mi ktoś doradzić co należy napisać w piśmie do sądu aby można było zrezygnować z pełnienia funkcji opiekuna prawnego? Koleżanka przez najbliższe trzy lata nie będzie miałą kontaktu ze swoim podopiecznym a wszelkie czynności związane pełnieniem funkcji opiekuna ( dopłaty, zakupy, kieszonkowe itp.) będą dla niej utrudnieniem z powodu konieczności dojazdów.
Najlepiej opisać powyższą sytuację i tym samym udowodnić, że nie będzie można prawidłowo wywiązywać się z obowiązków nałożonych przez Sąd. Konieczne może być podanie nowego kandydata na opiekuna.
Życzę powodzenia moja poprzedniczka w opiece prawnej próbowała sie pozbyć tego obowiązku przez dwa lata pomimo tego że jej podopieczną przeniesiono z powodu likwidacji DPS i musiała do niej dojeżdżać 24 km Teraz ja jestem opiekunem prawnym tej osoby ale myślę że można było się bawić z sądem kolejne lata - pozbycie się obowiązku opieki prawnej naprawdę nie jest proste - no chyba że znajdziesz naiwnego, który zgodzi się pełnić tę funkcję.