pismo z kacelarii adwokackiej, wpłaty od dłużnika i FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 17 maja 2018, 11:22

Dostałam dzis pismo z kancelarii, że działaja w imieniu dłuznika

"Z informacji uzyskanej przez dłuznika u komornika wynika,iz matka wierzycieli..... pobierała świadczenia z funduszu alimentacyjnego mimo wpłat alimentów dokonanych bezposrednio do wierzycieli przez dłuznika i nie informowała ani komornika ani FA o otrzymywanych bezposrenio kwotach alimentów. "
do tego dołączone wszystkie przelewy, mnóstwo ich, jeszcze z 2013 roku :shock:

Co ja mam teraz z tym zrobić??? Ze od komornika nie może pobierać to wiem, bezposrednio od dłuznika też nie może??

Pomożecie? Jestem nowa i nie wiem jak to ugryźć :?
Magdalenaa24
Stażysta
Od: 11 lut 2018, 20:53
Zajmuję się: ŚW ŚR FA

Napisano: 17 maja 2018, 11:32

Samo już otrzymanie kwoty na poczet alimentów bezpośrednio do rąk osoby uprawnionej, nawet jeśli były to alimenty zaległe, powoduje uznanie świadczeń z FA za nienależnie pobrane alimenty bezposrednio od dluznika powinny być zaliczone zgodnie z ustawą, która wskazuje, na poczet jakich należności wpływają kwoty od dłużnika w pierwszej kolejności. Kolejność tę wskazuje art. 28 ustawy.
ponieważ Pani „wzięła” dla siebie wpłaconą kwotę, a tak naprawdę powinna ona być zaliczona zgodnie z kolejnością na poczet długu ojca wobec funduszu, Pani tę kwotę nienależnie pobrała. Ta kwota należała się funduszowi i teraz powinna ją zwrócić.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2018, 11:38

robisz jej nienależnie pobrane świadczenie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2018, 11:45

ok, czyli ja robię (od czasu kiedy otrzymywała te przelewy od dłużnika) dla niej NP z FA?

a za te kwoty które pobrała a powinny byc przekazane nam to kto ja ma sciagać ?
Magdalenaa24
Stażysta
Od: 11 lut 2018, 20:53
Zajmuję się: ŚW ŚR FA

Napisano: 17 maja 2018, 11:57

bierzesz każdy przelew i patrzysz na daty. Jeżeli data przelewu pokrywa ci się z datą wypłaty FA to za dany miesiąc robisz NP.

Reszta cię nie interesuje.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2018, 12:32

a mi dzisiaj pani odesłała zasiłek rodzinny, czy mam ją wezwać do wyjasnienia? Tylko na jakiej podstawie!
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2018, 14:12

Podobny temat więc się podepnę
Dłużnik gdzieś za granicą, brak kontaktu więc nie wie że córka pobiera fa. Do tej pory nie płacił, a zasądzone ma 700,00 zł. Nagle się przebudził i córce na konto przelewa alimenty za miesiące zaległe z 2017 r. Dziewcze dzwoni mówimy oddać komornikowi, a komornik mówi ze weźmie 500,00 bo tyle pobiera z fa a resztę ma sobie wsiąść. Ona oddaje wszystko po kilku dniach reszta jest na koncie. Dłużnik ma zadłużenie ok 30000 zł. Dzwoni do komornika a on mówi że jej się należy. Przecież to będą np. Dziewcze nie wie co zrobić bo komornik i tak jej na konto przeleje. Kopać się z komornikiem?
bulinek3
Praktykant
Od: 10 lip 2015, 10:37
Zajmuję się:

Napisano: 08 cze 2018, 11:50

mam podobną sprawę z tym że wierzycielka odwołała się od decyzji NP twierdząc że tatuś przelewał na inne potrzeby niż alimenty. W tytule nie podawał ze są to alimenty ale już w piśmie wskazał ze to były właśnie alimenty na dzieci. Czekam na decyzję SKO
Karlitos
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 18 sty 2016, 15:39
Zajmuję się: PS/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem