Pismo z Ministerstwa Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 06 paź 2022, 14:08

Witam mam pytanie czy dobrze robię, a chodzi mi konkretnie o wnioski, które zostały złożone na dodatek dla gosp. domowych zasilane np. peletem. Osoba złożyła wniosek we wrześniu dołączyła deklarację dot. źródeł ciepła krzyżyk zaznaczony, że deklaracja dot. źródła paliw uruchomionych po 1 lipca 2021.Deklaracja jest z datą 01.09.2022r. i na tej deklaracji jest podpis pracownika Urzędu, że zainstalowane jest nowe źródło ciepła na pelet. Dodatkowo osoba złożyła oświadczenie, że pierwsze uruchomienie nowego zainstalowanego pieca odbyło się 25 sierpnia 2022r, czyli zgodnie z art. 27g ust.4 (W przypadku zmiany danych, o których mowa w ust. 3 pkt 5, właściciel lub zarządca budynku lub lokalu jest obowiązany złożyć nową deklarację w terminie 14 dni od dnia, w którym zaistniała zmiana) zmieściła się w ciągu 14 dni od dnia pierwszego uruchomienia tego źródła ciepła i zaznaczam, że to nie jest nowo wybudowany dom tylko stary.

Dzisiaj otrzymaliśmy pismo z Ministerstwa Klimatu i Środowiska i piszą tak:

"Odnosząc się do pytania o korektę deklaracji źródła ogrzewania składanej do CEEB, należy stwierdzić, że zgodnie z art. 2 ust. 1 ustawy o dodatku węglowym świadczenie przysługuje osobie w gospodarstwie domowym, w przypadku gdy głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia, kuchnia węglowa lub piec kaflowy na paliwo stałe, zasilane paliwami stałymi, wpisane lub zgłoszone do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2022 r. poz.438, 1561 i 1576). Jeżeli zatem osoba zgłosiła do CEEB źródło ogrzewania spełniające powyższe kryteria, może wystąpić o przyznanie dodatku węglowego.

Jednocześnie należy wskazać, że przepisy dotyczące dodatku węglowego zostały znowelizowane
poprzez umieszczenie poprawki w tym zakresie w art. 50 ustawy z dnia 15 września 2022 r.
o szczególnych rozwiązaniach w zakresie niektórych źródeł ciepła w związku z sytuacją na rynku paliw (Dziennik Ustaw 2022 r. poz. 1967) obowiązującej od dnia 20 września br. W odniesieniu do wpisów do CEEB ustawa stanowi, że przy rozpatrywaniu wniosków o wypłatę dodatku węglowego będą uwzględniane jedynie te wpisy do CEEB, w tym wpisy korygujące wcześniejsze deklaracje, które zostały wykonane do dnia 11 sierpnia 2022 r. Wpis do CEEB po tej dacie, gmina uzna tylko w odniesieniu do nowych domów".

Więc już zwątpiłam czy dobrze robię???
Mag33
Stażysta
Od: 21 cze 2017, 9:11
Zajmuję się: ŚW/ŚR/PS/FA

Napisano: 06 paź 2022, 14:39

dobrze robisz a w ministerstwie ktoś nie ogarnia
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x