PIT 28

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
vasaria
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

PIT 28

Post autor: vasaria »

Jak ujmować, gdzie (?) , przychód (nie dochód) z wynajmu mieszkania. Pani nie prowadzi działalności gosp., rozlicza się ryczałtowo z US, odprowadza podatek. Przyniosła PIT 28 z dochodu uzyskanego z wynajmu mieszkania. Czy to będzie traktowane jako dochód, jeśli tak - to na jakim druku powinna to oświadczyć ? Ważne - to jest przychód, nie dochód.
Kasia_99

Re: PIT 28

Post autor: Kasia_99 »

mam taka sama sytuacje a wyszedł ci ten dochod z urzedzie skarbowym bo mi nie tylko u mnie pani od przychodu odejala sobie nalezny zryczałowany podatek dochodowy i wpisala w zalacznik nr 5 dochód nie wiem czy to jest dobrze
vasaria
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Podbijam. Może ktoś? Coś ?
1ja

Post autor: 1ja »

oświadcza to na oświadczeniu o ryczałcie lub karcie zał 3 do rozporządzenia
Awatar użytkownika
Zjem Ci Chleb
Podinspektor
Zajmuję się: PS/FA/AOON/OW/ŚW
Kontakt:

Post autor: Zjem Ci Chleb »

dochód pisze na oświadczeniu o ryczałcie....
vasaria
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Mimo, że nie ma działalności ??? Pani na infolinii nie bardzo umiała odpowiedzieć :cry: .
kasiam.

Post autor: kasiam. »

dzielić ten dochód normalnie na 12 m-cy?? - ja mam przypadek że umowa najmu jest zawierana na okres jednego roku, w trakcie 2014 i 2015 były nowe umowy najmu ale ogólnie jest to ciągłość i cały 2014 rok najem był.
ODPOWIEDZ