a któż tak szkoliłkia pisze:zawiesić należy na okres 2 lat, bo osoba może w tym okresie odliczyć z dochodu wydatki poniesione na zakup mieszkania, nieruchomości, remont mieszkania, itp i dopiero wtedy będzie miała naliczony podatek. Póki nie ma ustalonego podatku - nie można liczyć. Podobno są w tej sprawie jakieś wyroki WSA i jeśli my tego nie zrobimy, strona się odwoła, SKO uchyli decyzję i zawiesi postępowanie. Tak mi to wyjaśniono na szkoleniu. Nie wiem czy dobrze to zrozumiałam.
powiem brzydko: olać sko ... by nie liczyć dochodów z pit 39 osoba musi dostarczyć zaśw. z US, że korzysta ze zwolnieniakia pisze:pracownicy SKO małopolskiego. Byłyśmy na 2 różnych szkoleniach i na obydwu ten temat został poruszony. A my pech - co druga osoba ma pit - 39! i to ładne kwoty! mi się to nie podoba, nie chcę się bawić w te zawieszenia, nie wiem jak to pisać.... a ludzie nas zjedzą!
i po to właśnie jest potrzebne zaświadczeniekia pisze: A kwotę tę ustalą jej jak wykorzysta zwolnienie (lub nie) do 2 lat (do 31.12).