pit 39!!! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 18 paź 2016, 12:34

Czy ktoś z Was słyszał, że przy pit 39 należy zawieszać postępowanie?! Jak to robicie?
kia

Napisano: 18 paź 2016, 12:45

a na jakiej podstawie?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 18 paź 2016, 14:23

zawiesić należy na okres 2 lat, bo osoba może w tym okresie odliczyć z dochodu wydatki poniesione na zakup mieszkania, nieruchomości, remont mieszkania, itp i dopiero wtedy będzie miała naliczony podatek. Póki nie ma ustalonego podatku - nie można liczyć. Podobno są w tej sprawie jakieś wyroki WSA i jeśli my tego nie zrobimy, strona się odwoła, SKO uchyli decyzję i zawiesi postępowanie. Tak mi to wyjaśniono na szkoleniu. Nie wiem czy dobrze to zrozumiałam.
kia

Napisano: 18 paź 2016, 20:02

o matko a co to za nowy wymysł
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 19 paź 2016, 8:04

kia pisze:zawiesić należy na okres 2 lat, bo osoba może w tym okresie odliczyć z dochodu wydatki poniesione na zakup mieszkania, nieruchomości, remont mieszkania, itp i dopiero wtedy będzie miała naliczony podatek. Póki nie ma ustalonego podatku - nie można liczyć. Podobno są w tej sprawie jakieś wyroki WSA i jeśli my tego nie zrobimy, strona się odwoła, SKO uchyli decyzję i zawiesi postępowanie. Tak mi to wyjaśniono na szkoleniu. Nie wiem czy dobrze to zrozumiałam.
a któż tak szkolił :?: :shock:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 19 paź 2016, 8:57

pracownicy SKO małopolskiego. Byłyśmy na 2 różnych szkoleniach i na obydwu ten temat został poruszony. A my pech - co druga osoba ma pit - 39! i to ładne kwoty! mi się to nie podoba, nie chcę się bawić w te zawieszenia, nie wiem jak to pisać.... a ludzie nas zjedzą!
kia

Napisano: 19 paź 2016, 9:11

kia pisze:pracownicy SKO małopolskiego. Byłyśmy na 2 różnych szkoleniach i na obydwu ten temat został poruszony. A my pech - co druga osoba ma pit - 39! i to ładne kwoty! mi się to nie podoba, nie chcę się bawić w te zawieszenia, nie wiem jak to pisać.... a ludzie nas zjedzą!
powiem brzydko: olać sko ... by nie liczyć dochodów z pit 39 osoba musi dostarczyć zaśw. z US, że korzysta ze zwolnienia
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 19 paź 2016, 9:30

Jeśli nie korzysta ze zwolnienia to musi opłacić podatek od dochodu,powinien być wykazany w pit 39 i możemy liczyć. Jeśli korzysta ze zwolnienia - podatek 0,00 zł, to trzeba czekać aż ustalą jej tę kwotę podatku. A kwotę tę ustalą jej jak wykorzysta zwolnienie (lub nie) do 2 lat (do 31.12). Więc żadne zaświadczenie z US raczej nie wchodzi w grę:(((
kia

Napisano: 19 paź 2016, 9:49

kia pisze: A kwotę tę ustalą jej jak wykorzysta zwolnienie (lub nie) do 2 lat (do 31.12).
i po to właśnie jest potrzebne zaświadczenie :D :D
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 19 paź 2016, 10:39

Dziwne, bo ja właśnie mam decyzje SKO Kraków, gdzie utrzymano w mocy naszą decyzje odmowną z uwagi na przekroczone kryterium . I przekroczenie wynikało właśnie z pit 39. SKO wskazało, że bezwzględnie dochód wliczać, gdyż nie ma go w katalogu utrat.
urzędnik

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x