PIT 28 jak sobie z nim radzicie ? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 22 sty 2018, 14:33

Witam,
szukałam na forum ale nie znalazłam..
Jak sobie radzicie z osobami, które osiągają dochody z PIT 28 (np. najmu) ?
Z Emp@tii to nie wychodzi, nie będę każdego też weryfikować pisemnie wnioskiem do US.
Jeden uczciwie przyniesie kopie PIT 28, drugi zaś nie ...
Jak sobie z tym radzicie ?
Pozdrawiam :D
Eswuszka
Referent
Od: 27 kwie 2017, 10:54
Zajmuję się: świadczenia

Napisano: 22 sty 2018, 14:51

ale nie bardzo rozumiem :) dochod rozliczony na podstawie pit 28 to dochod z działalnosci opodatkowanej na podstawie przepisow o zryczaltowanym podatku , wiec po pierwsze jesli ktos taki osiagal to we wniosku odpowiednia krateczka przy dochodzie z tego tytulu ma byc zaznaczona na tak i wtedy dolaczone zaswiadczenie z US o przychodzie i stawce opodatkowania z tego za rok 2016 - wiec wszystko powinno byc jasne :) przy przyjmowaniu wniosku trzeba tylko dokladnie odpytywac czy takie wlasnie dochodu nie mieli, bo pewnie nawet tego nie czytaja, a ci co czytaja i tak nie wiedza o co chodzi :D
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 22 sty 2018, 15:19

Miałam Pana, zaznaczył we wniosku, że osiąga przychody z tytułu dz. podlegającej opodatkowaniu na podstawie przepisów (....) ryczałt lub karta.

Przyniósł nam zaświadczenie z US o wysokości podatku, bo prowadzi dz. gospodarczą i rozlicza się w formie karty podatkowej..

Po czym wydałyśmy decyzję itd, a Pan "obudził się" że ma jeszcze w domu PIT-28 którego nam nie dał. Dochód z najmu lokalu.

I tak na przyszłość chciałybyśmy wiedzieć jak Wy to weryfikujecie aby uniknąć takiej sytuacji jak ta ..
Oczywiście po doliczeniu tego dochodu z PIT-28 jest przekroczone kryterium dochodowe..
Eswuszka
Referent

Napisano: 22 sty 2018, 16:31

W ogóle, nie ma na to czasu :mrgreen:
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 22 sty 2018, 16:33

jesli pana wyslaliscie do US po takie zaswiadczenie z dzialalnosci gospodarczej to w tym zaswiadczeniu powinny byc tez te dochody z dzialalnosci osiaganej na podstawie tych samych przepisow co dzialalnosc na ryczalt czy karte...u mnie US w takich przypadkach wykazuje wszystkie przychody i rozpisuje je na konkretne stawki
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 22 sty 2018, 16:34

ale dochod z pit 28 to jak doliczyliscie ? przeciez na to tez musialoby byc zaswidczenie o przychodzie i stawce podatku z US ?
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 22 sty 2018, 18:23

Właśnie w tym problem że US wystawiło tylko zaświadczenie co do karty podatkowej.
Dla ryczałtu nic nie dali. Nie wiem czy zapomnieli czy co ...
Dopiero Pan po wystawieniu decyzji przyniósł nam pit-28 bo mu się przypomniało, że ma jeszcze z tego dochody .... TRAGEDIA!
Eswuszka
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x