pit UZ - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 05 sie 2015, 12:39

a to jest dochód opodatkowany, że masz mieć zaświadczenie z US?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 05 sie 2015, 13:49

czy mogłabym prosić o wypowiedź jeszcze kogoś kto był na szkoleniu za który rok liczymy dochód z pitu uz 2014 czy 2015?
czarnamamba

Napisano: 05 sie 2015, 14:54

Elmer pisze:a to jest dochód opodatkowany, że masz mieć zaświadczenie z US?

ja nie prosiłam o takie zawiadczenie, US sam wystawia je osobom które takowa ulgę otrzymały, wystawia to w formie zaświadczenia o dochodzie - osobnego zaświadczenia, jako dochód osiągnięty w 2014r. - więc chyba coś tu nie gra
nowa7777

Napisano: 05 sie 2015, 15:10

m oj US nie wystawia 2 zaswiadczen..ale jak ktorys tak to robi, to moze i dobrze:) to drugie zaswiadczenie przyda sie naszym klientom do wypisania w przyszlym okresie zasilkowym zal.7 - bo na pewno nie beda sami wiedzieli ile dostali tej ulgi, ktora jest prezentem a nie zwrotem ich podatku
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 05 sie 2015, 15:14

kb pisze:m oj US nie wystawia 2 zaswiadczen..ale jak ktorys tak to robi, to moze i dobrze:) to drugie zaswiadczenie przyda sie naszym klientom do wypisania w przyszlym okresie zasilkowym zal.7 - bo na pewno nie beda sami wiedzieli ile dostali tej ulgi, ktora jest prezentem a nie zwrotem ich podatku
to co mam robić z tymi zaświadczeniami? podstawa prawna jest taka sama jak w zaświadczeniach wydawanych do śr i FA i jest wyraźnie zapisane dochód za 2014 rok - więc co???????????? oddać i nie liczyć?
nowa7777

Napisano: 05 sie 2015, 15:38

sądzę, iż należy inaczej rozumieć "uzyskaniu dochodu" z pit UZ. Osoba skorzystała z przysługującej jej ulgi - od osiągniętego dochodu nie odliczono jej podatku w takiej wysokości jak opłacone składki, a w związku z tym zwiększył jej się dochód za 2014r, a więc rok "bazowy".
ODA

Napisano: 05 sie 2015, 15:43

Oda chyba nie bardzo rozumiesz co jest na PIcie UZ. To nie jest "odliczenie od podatku" (to się wykazuje na PICie 0). PIT UZ to jest to co osoba dostała bo nie zapłaciła w gołe podatku (opłacony podatek za 2014 rok był niższy niż przysługująca jej ulga na dzieci i z tego tytułu dostała "wyrównanie").
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 06 sie 2015, 8:27

a jezeli nie mam tego zaswiadczenia o dochodzie to jak obliczyc ten dochod nieopodatkowany recznie z pita - po prostu spisac kwote z pita uz na oswiadczenie o doch nieopodatkowanym? i czy teraz wpisujemy - jak bylo odliczenie - to zerowy podatek na oswiadczeniu,
maggi24
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 30 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 06 sie 2015, 13:59

Witam,
jak byłam 17 kwietnia na szkoleniu z Mazurkiewiczem, to usłyszałam że tą ulgę trzeba będzie doliczyć dopiero w okresie świadczeniowym 2016/2017, bo stanowi dochód za 2015r. i ulge tą trzeba bedzie doliczyc nawet po utracie zatrudnienia
moja

Napisano: 06 sie 2015, 14:16

to jak w końcu z tym dochodem z PIT-u UZ?.
Bierzecie go do weryfikacji już w bieżącym okresie świadczeniowym?
wika2

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x