PIT39 - jak to w końcu z nim jest

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Bazyl
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

PIT39 - jak to w końcu z nim jest

Post autor: Bazyl »

Mam na wydruku z MF dochód z PIT39, czyli zbycia nieruchomości. Prawdopodobnie ziemi. Podatek należny - 0. Liczę to dziadostwo do dochodu? Żądam jakichś zaświadczeń z US czy samego PITu i paczam na nim pozycję 25. Czy po prostu to "0" z empatii daje mi moc nie uwzględniania tej kasy? Ratunku, bo tonę :P
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: PIT39 - jak to w końcu z nim jest

Post autor: de Charette »

pismo do US w tej sprawie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Bazyl
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

I w sensie, że co w tym piśmie? :D
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

Nie ma co pisać, jak pozycja 25 pokrywa się z przychodem to dochód = 0.
Bazyl
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Czyli bierzemy od strony PITa, paczamy na poz. 25 i kwotę z niej porównujemy z przychodem. Przykładowo przychód = 100.000 zł, a dochód z poz. 25 - 50.000 zł, to rozumiem, że mam liczyć 50 kawałków do dochodu? Przepraszam za łopatologiczne pytania, ale jestem u kresu swych możliwości intelektualnych :P
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

Bierzemy pod uwagę wyłącznie dochód podlegający opodatkowaniu. Jeśli cały podlega zwolnieniu z podatku z uwagi na przykład na przeznaczenie go na własne cele mieszkaniowe to, siłą rzeczy, nie jest to dochód, który możemy uwzględniać.
Ciekawostką może być co najwyżej fakt, iż na poniesienie wydatków na własne cele mieszkaniowe podatnik ma 2 lata od zakończenia roku kalendarzowego, w którym osiągnął dochód ze sprzedaży nieruchomości. Jeśli po 2 latach okaże się, że wydatków nie poniósł wcale lub stanowiły one tylko część osiągniętego dochodu, fiskus zażąda sporządzenia korekty i zapłaty podatku. Ergo, po 2 latach okaże się, że strona jednak osiągnęła dochód, o czym my nie wiedzieliśmy.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

Bazyl pisze:Przykładowo przychód = 100.000 zł, a dochód z poz. 25 - 50.000 zł, to rozumiem, że mam liczyć 50 kawałków do dochodu?
w rzeczy samej ;)
ODPOWIEDZ