PIT39 - jak to w końcu z nim jest
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
PIT39 - jak to w końcu z nim jest
Mam na wydruku z MF dochód z PIT39, czyli zbycia nieruchomości. Prawdopodobnie ziemi. Podatek należny - 0. Liczę to dziadostwo do dochodu? Żądam jakichś zaświadczeń z US czy samego PITu i paczam na nim pozycję 25. Czy po prostu to "0" z empatii daje mi moc nie uwzględniania tej kasy? Ratunku, bo tonę 

- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: PIT39 - jak to w końcu z nim jest
pismo do US w tej sprawie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
I w sensie, że co w tym piśmie? 

- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Nie ma co pisać, jak pozycja 25 pokrywa się z przychodem to dochód = 0.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Czyli bierzemy od strony PITa, paczamy na poz. 25 i kwotę z niej porównujemy z przychodem. Przykładowo przychód = 100.000 zł, a dochód z poz. 25 - 50.000 zł, to rozumiem, że mam liczyć 50 kawałków do dochodu? Przepraszam za łopatologiczne pytania, ale jestem u kresu swych możliwości intelektualnych 

- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Bierzemy pod uwagę wyłącznie dochód podlegający opodatkowaniu. Jeśli cały podlega zwolnieniu z podatku z uwagi na przykład na przeznaczenie go na własne cele mieszkaniowe to, siłą rzeczy, nie jest to dochód, który możemy uwzględniać.
Ciekawostką może być co najwyżej fakt, iż na poniesienie wydatków na własne cele mieszkaniowe podatnik ma 2 lata od zakończenia roku kalendarzowego, w którym osiągnął dochód ze sprzedaży nieruchomości. Jeśli po 2 latach okaże się, że wydatków nie poniósł wcale lub stanowiły one tylko część osiągniętego dochodu, fiskus zażąda sporządzenia korekty i zapłaty podatku. Ergo, po 2 latach okaże się, że strona jednak osiągnęła dochód, o czym my nie wiedzieliśmy.
Ciekawostką może być co najwyżej fakt, iż na poniesienie wydatków na własne cele mieszkaniowe podatnik ma 2 lata od zakończenia roku kalendarzowego, w którym osiągnął dochód ze sprzedaży nieruchomości. Jeśli po 2 latach okaże się, że wydatków nie poniósł wcale lub stanowiły one tylko część osiągniętego dochodu, fiskus zażąda sporządzenia korekty i zapłaty podatku. Ergo, po 2 latach okaże się, że strona jednak osiągnęła dochód, o czym my nie wiedzieliśmy.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
w rzeczy samejBazyl pisze:Przykładowo przychód = 100.000 zł, a dochód z poz. 25 - 50.000 zł, to rozumiem, że mam liczyć 50 kawałków do dochodu?

Oprócz PIT39 - jak to w końcu z nim jest - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
już mam dość. Proszę o pomocy
Panie Tomku pomocy decyzja ROPS NP
alimenty płacone na rzecz innych osób
3 mc a data zawarcia umowy/ data rozpoczęcia pracy
wyrok sądu przy składaniu wniosku 2gie dziecko
trudny przypadek - utrata, uzysk
sprawozdanie -Liczba rodzin pobierających... Sygnity
emeryci- jednorazowy dodatek 400zł
Dochód z gospodarstwa rolnego.
Jakie obowiazki ma u was stazysta przy 500plus?
Osoba pracuje, a MF wyrzuca brak rozliczeń.
renta wypłacana z KRUS w roku bazowym
bałagan. umowy nie zakończone
Uzyskanie dochodu 20.12.2016 roku. Jaki dochód wziąć pod uwa
DECYZJA CZĘŚCIOWO PRZYZNAJĄCA 500+
zasiłek dla bezrobotnych w roku bazowym