coś to panie smęcicie mędrzycie,jeśli rolnik rzeczywiście ma decyzję o wykluczeniu z krus na podstawie li tylko oświadczenia złożonego u nas(ja jeszcze takiej nie widziałem)to przecież może a nawet powinien się od niej odwołać i pewnie by się nie ostała ,chyba że pasuje mu zus ale przecież gdy starał się o zasiłek podlegał obowiązkowo krus a to wyklucza zus ...i tak w kółko,ja bym na razie czekał
Czekać ? Ale jak pracownik ma taką sprawę i jej nie rozpatrzy w określonych terminach, to będzie jednoznaczne z zawaleniem roboty i nie wypełnianiem obowiązków służbowych i wtedy może czekać na zwolnienie. Oczywiście każdy rolnik opiekun z osobna postąpi według własnego uznania - bo to jego odpowiedzialność.
czy mają u was rolnicy decyzję o wyrejestrowaniu z KRUS ? jeśli tak to dlaczego się nie odwołują u nas otrzymaliśmy poradę żeby na oświadczeniach o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego napisali ,że jednak prowadzą np. z małżonkiem rolnikiem wspólne gospodarstwo domowe , rzekomo ma to pomóc w dalszym opłacaniu składek 'krusowskich'